Speltips Eurovision Song Contest - Juryvinnare

Bild från Bildbyrån

Regardez moi

Finalen i Eurovision Song Contest är här! 26 hoppfulla nationer gör upp om den prestigefulla titeln, den ikoniska glasmikrofonen, och möjligheten att ge sin nation värdskapet för nästa års upplaga. Röstningen är uppdelad i två delar, där juryn har halva makten, och tittarna den andra hälften. Fokuspunkten här komma ligga på en förhandsfavorit. Frankrikes vackra låt tar hem juryomröstningen?


Barbara Pravi

I årets Eurovision skickade Frankrike den 28-åriga Barbara Pravi. Hon är uppväxt i ett multikulturellt hem, med rötter till bland annat Serbien och Iran, vilket präglar hennes personlighet. Passion driver fransyskan framåt, och hon är bland annat involverad i den officiella låten för den franska kvinnorörelsen. Barbara är utöver artist också skådespelare och låtskrivare, bland annat var hon med och skrev det vinnande bidraget i fjolårets Junior Eurovision - "J´Imagine".


Voilà

För första gången på tre år är det franska bidraget faktiskt helt på sitt nationalspråk franska, vilket är väldigt positivt med tanke på hur elegant och vackert språket är. I voilà sluts cirkeln i en personlig resa, då Barbara tagit sig igenom en tuff period med våld i hemmet, och gått från osäkerhet till att blomma ut till en självsäkrare kvinna.

"It’s the beginning because now I am ready to say hello, that’s me, and I don’t mind if you like me…because that’s just what I am. That’s everything I am…..This is all I have, this is all I got, here I am, and voilà.”"

Scennumret är både avskalat och magnifikt, med Pravi i fullt fokus från start till mål, ståendes i en oas av ljus, i ett hav av stjärnor. Hennes helhjärtade passion, sårbarhet och beslutsamhet genomsyrar framförandet, och efter crescendot inför juryomröstningen var det nog inte bara 28-åringen själv som blev tårögd.

Barbara Pravi under crescendot av sitt bidrag.


Juryomröstningen

Den internationella juryn av sammansatt av fem proffs inom musikindustrin för varje nation, och deras röstning gjordes redan under fredag kväll på jurygenrepet. Voilà är i skrivande stund favorit att ta hem juryomröstningen, och det är inte svårt att förstå varför. Passionen, budskapet, sångrösten och framförandet är av allra högsta klass, och tickar alla boxar juryn letar efter.

Konkurrens finns främst från Malta och Schweiz, två nationer med utomordentligt talangfulla artister. Destiny från Malta har en otrolig röst, ett starkt budskap, och lite härlig attityd. Gjon´s Tears från Schweiz besitter en änglalik röst och ett omfång ingen kan matcha. Men varken Schweiz eller Maltas scennummer är det starkaste, och Gjon försökte sig på en riktigt riskabel ton under jurygenrepet igår.

Voilà är en självständighetsdeklaration, ett utropstecken och ett artistiskt mästerverk. Enbart två andra bidrag kan nå liknande nivåer i de variabler som juryn värdesätter högst, men Frankrike måste ses som storfavoriter att leda tävlingen före tittarrösterna räknas.