Speltips Herrarnas Slägga, Sommarspelen

Bild från Bildbyrån

Mästerskaps specialisten fixar medalj igen!

Friidrotten på sommarspelen har hunnit pågå ett par dagar och förhoppningsvis har vi inkasserat ett par svenska medaljer. Nu är det dags för friidrottens mest hatade gren, släggkastning. Faktum är att just släggkastningen är den första grenen som ströks från Diamond Leauge programmet för ett par år sedan och har inte kommit tillbaka sedan dess. Detta har resulterat i ett minskat intresse och kanske en bidragande orsak till att resultatnivån senaste åren varit något lägre på grund av minskade prispengar och ingen tv-tid.

Detta är en gren som historiskt sett dominerats av Östeuropa och tidigare Sovjet, så ser det i fortfarande ut. Mycket talar för att vi kommer få se minst 2 medaljer till Polen och det är den ena av de 2 kombattanterna spelet handlar om! Wojciech Nowicki är vad man verkligen kan beteckna som en riktig mästerskaps expert. faktum är att sedan VM 2015 har han inte missat pallen på ett ända globalt mästerskap och innehar alltså inte mindre än 6 medaljer på lika många försök. Teknikgrenarna överlag kräver disciplin och att hålla huvudet kallt och fokusera på att göra likadant som man gör hemma, med tillägg av mer adrenalin. Nowicki har alltid presterat som bäst och kommit upp i höjd eller tom presterat över sitt säsongsbästa vilket är ett kvitto på att han vet hur man prickar formen! Att Nowicki är i toppform inför sommarens höjdpunkt råder det ingen tveksam om. Tittar man över hans topp 10 noteringar finner vi inte mindre än 5 från 2021 vilket såklart är väldigt imponerande! Det ska tilläggas att han har så gott som samtliga tävlingar över 80 meter i år vilket är lite av en magisk gräns, sammanlagt är det bara 3 kastare som gjort över den linjen i världen 2021.

Hur ser årets startfält ut i herrarnas slägga då? Jo vi har De båda polackerna i form av Pawel Fajdek och Nowicki som tämligen dominerat den europeiska scenen, dessa har turats om att vinna varannan gång, faktum är att Nowicki aldrig varit sämre än 2a på 10 tävlingar i år!. Vi har utöver det ett par unga herrar i sammanhanget i form av en ungrare och en ukrainare, med tanke på deras unga ålder så presterar de jättebra men längdmässigt är de inte riktigt där än. Vi har även 2 amerikaner som är tämligen svårbedömda, historiskt sätt har de kunnat prestera fantastiska resultat på amerikanska uttagningarna men väl på mästerskapet har det blivit lite av en besvikelse med pyspunka som utfall.

Sammantaget tycker jag allt talar för att Nowicki inkasserar sin 7e raka medalj utan större dramatik, det som gör att jag väljer pallplats istället för vinnarspelet är att jag anser Pawel Fajdek besitter en något högre högstanivå och således bombas det på platsspelet istället!