Speltips Vinterspelen 2022: Skidskytte Herrar 4x7.5km Stafett

Bild från Bildbyrån

Världens bästa lag

En av de sista disciplinerna att köras under Vinterspelen i skidskytte är den klassiska stafetten. Fyra lagmedlemmar ska tillsammans undvika extraskott, straffrundor, och försöka lyfta sin nation till guldet. Allt som oftast när det vankas en sport på skidor är det en nation som är så mycket bättre än alla andra. Så är fallet även i år. Norge har det överlägset bästa laget, och allt annat än guld vore en besvikelse.


En snabb titt på den totala världscupen räcker egentligen för att konstatera det uppenbara: Norge (där sporten också har sitt ursprung) är helt överlägsna.

Trots att den suveräne Johannes Thingnes Bø "bara" är femma i totalen och inte alls glänst lika mycket som de tre raka år han vunnit världscupen, så återfinns hela det norska stafettlaget inom topp 7 i totalen.

Den äldre brodern Tarjei Bø är trea, Vetle Sjåstad Christiansen är sexa och Sturla Holm Lægreid är sjua.

Även om han inte varit så löjligt mycket snabbare än resten i spåret i år, och skyttet har varit katastrofalt (med hans mått mätt), är alltså Thingnes Bø ändå femma i totalen, det säger ganska mycket.

Tarjei har samtidigt vridit tillbaka klockan och radat upp fina prestationer.

Som lag är samtliga skyttar över 85% på vallen i år, sämst är faktiskt Thingnes. Samtliga tillhör även de allra snabbaste i spåret med minst 3% högre åkfart än genomsnittet (bröderna Bø på 4%).

Den huvudsakliga konkurrensen kommer ifrån Frankrike, med världscupledaren Quentin Fillon Maillet och tvåan Emelien Jacquelin som livsfarliga kanoner att tampas mot på slutvarven.

Laget fylls ut med duktige Simon Desthieux(9:a) samt Fabien Claude (12:a).

Tredjefavoriten Ryssland har Alexander Loginov(8:a), Eduard Latypov(13:e), Daniil Serokhvostov(30:e) och har ingen fast fjärdeåkare, utan har roterat sin fjärde man beroende på dagsform.

Det svaga kortet i Frankrikes lag är helt klart Fabien Claude, vars stående skytte (78%) ofta visar sig vara en akilleshäl.

Även om Jacquelin är blixtsnabb i spåret och det näst starkaste kortet har han ännu sämre statistik i stå denna säsong (77%), och även där kan det svaja rejält på fel dag.

Hos Ryssland saknas en given fjärde man, och problematiken i det stående skyttet är påtaglig.

Av de som har minst 3% över genomsnitt i spåret (alla tre) är det endast Latypov som skjuter över 80% i stå. Serokhvostov skjuter bara 76% och deras ess Loginov är ännu sämre på 74%.

Av de möjliga fjärdemännen är det Said Karimulla Khalili som skjuter bäst (hela 89% i stå och 88% i ligg), men han hänger inte med i spåret.

För resterande har de antingen bedrövlig statistik i stå, åker för långsamt i spåret - eller både och.

Norge har vunnit tre av fyra stafetter i år, och leder således stafettcupen. Man är överlägset snabbast i spåret och skjuter bäst av samtliga lag. Den enda stafetten som inte vanns - stod hela stafettlaget över tävlingen.

Oddsen här ger "bara" Norge en 55% stor chans att vinna stafetten. Denna säsong har man vunnit tre av fyra, 75%, och förmodligen samtliga ifall hela laget inte stod över en stafett.

Att det norska fantomlaget ska vinna detta guld minst tre av fyra gånger känns givet, och oddsen som erbjuds är således rena rama julafton.