Speltips Powerplay » Fredag 22/9

Powerplay 22/9 » Tips, Analys & Förslag

En dryg vecka har passerat sedan SHL:s säsongsstart och det har äntligen blivit dags för HockeyAllsvenskans premiäromgång. Storsatsande Brynäs ämnar ta sig tillbaka till finrummet per omgående. Framförallt Djurgården och Björklöven ska stå i vägen och dessa två mäter svärd i öppningsrundans hetaste dust. En kvarts miljon extra finns i vinstpotten, mot åtta rätt!

⏰ Spelstopp: 17:59

💰 Banken! - Nybro

Orten är hockeytokig, satsningen är rejäl och truppen ser riktigt spännande ut. Nybro är i HA för att stanna och väntas visa det mot ett riktigt blekt Tingsryd. En potent blandning av rutin, spets och ungdomlig entusiasm är vad Tommy Samuelsson har att jobba med och det inleds på bästa tänkbara sätt.


💥 Knallen! - AIK

Brynäs snackas upp som huvudfavoriter till att knipa SHL-platsen, men än så länge är det bara snack. Försäsongen övertygar inte och de många stjärnorna kan stå inför ett brutalt uppvaknande. Inte heller AIK har rosat marknaden, däremot besitter de många karaktärer som gillar dessa matcher. Skrällvarning!

1. Brynäs - AIK 1X2

Försäsongen har inte varit någon dans på rosor för Brynäs, som slagit på den stora trumman under försäsongen. Stommen som spelade laget ur SHL är i mångt och mycket intakt och har kryddats med stjärnor som Vesel, Kelleher och Indrasis, men känslan är att Niklas Gällstedt har lite att jobba med. Det har även Anton Blomqvist i AIK. Tanken är att året ska bli en enda lång revansch på fiaskot i fjol, men defensiven har alltjämt varit ihålig under uppladdningen. Gynge måste leverera på ett annat sätt än i fjol och till sin hjälp har han bland annat Fitzgerald och Nybeck. På backsidan har mycket av snacket handlat om Mathew Maione, som gått på is under veckan efter att ha missat hela försäsongen. Förhoppningen är att den poängstarke transatlanten åtminstone matchas lite lätt i Monitor ERP Arena. När ettan streckas till skyarna är det läge att helgardera.

2. Mora - Södertälje X2

Johan Hedbergs efterföljare i Moras bås heter Daniel Hermansson och hämtades från J20. Med herrar som Sundberg, Heikkinen, Heens och Johannesen ute ur bilden ser bygget bra mycket tunnare ut än den gångna säsongen, inte minst i de bakre leden. Södertälje mönstrar ett intressant lag trots att två bärande spelare i Tolopilo och Ivarsson tackat för sig. Linus Videll var otrolig innan den allvarliga huvudskadan i våras och tog i genrepet mot Karlskoga (4-3) plats bredvid Marcus Eriksson och dennes otroliga handleder. I en tät sammandrabbning är det knapp fördel SSK, och X2 ska räcka för att rätta grönt.

3. Nybro - Tingsryd 1

Skillnaden mellan den hockeyallsvenska toppen och botten enorm, men Nybro är sannerligen ingen nykomling som kommit för att bli en slagpåse. Tommy Samuelssons och Nichlas Torps rutin har kombinerats med lånen av Hugo Styf (MoDo) och Hugo Fransson (HV71). Trots många nya pjäser har Vikings övertygad inför premiären, och står som klara favoriter när Tingsryd gästar Liljas Arena. TAIF klarade det negativa kvalet i fjol och ser försvagade ut. Då kretsade allt målskytte kring Anton Gradin och när han nu gått till Djurgården finns ingen ersättare. Ettan står stadigt på egna ben.

Nykomlingen Nybro bankas pa fredagens Powerplay

Nykomlingen Nybro bankas på fredagens Powerplay.

4. Västerås - Almtuna 1X2

Västerås har satt ihop en trupp som får bära eller brista. Det har satsats friskt och det har satsats offensivt, men allt hänger på att minst ett par av transatlanterna får träff. Brett Kemp har redan åkt hem, men både Gersich och Hutchison har redan hunnit visa ordentliga kvaliteter och ska bli mycket spännande att följa när läget är skarpt. Almtuna skrivs ned år efter år, mycket tack vare den anonyma truppen. Denna säsong finns det de som har det värre, men tilltron till Robert Kimbys mannar är begränsad. Harlestam får en central roll i förstalinan och måste leverera. Streckfördelningen i ABB Arena är orimligt vänsterjusterad och heltäckningsmattan rullas ut i hopp om en skräll.

5. Västervik - Kalmar 1

Kalmar har haft lite mer än två månader på sig att förbereda sig för livet i HockeyAllsvenskan efter att Kristianstad fått definitivt nej. Det är för lite och även om det tillkommit ett par importer de senaste veckorna är det som Viktor Tuurala ställer ut i premiären inget annat än ett riktigt bra Hockeyettan-lag. Västervik skulle precis som gästerna ha tillhöt den lägre serien, om inte för Vita Hästens konkurs. Erkamps har blivit kvar och kommer fortsatt att logga oerhört mycket istid. Frågan är om landsmannen Marinaccio kan hantera omställningen från den danska ligan. Detta blir hur som helst en mjukstart för Nichlas Falks grabbar. Ettan singlas.

6. BIK Karlskoga - Östersund 1X2

BIK Karlskoga har tappat en hel del kvalitet på forwardssidan, där mycket handlar om att Jesper Kokkonen måste fortsätta leverera som han gjorde under våren. Theodor Pistek, som hämtats från Kristianstad, har dessutom varit målfarlig i träningsmatcherna och är en att hålla utkik på. Resultaten under försäsongen har inte övertygat, något som inte gäller för Östersund. De gästande jämtarna var ett av fjolårets stora utropstecken och har värvat smart för att stärka upp mellan stolparna och göra det bästa av situationen utan Alexander Anderberg. Måla från vänster och helst tvärs över.

7. Djurgården - Björklöven 12

Ett riktigt tungviktarmöte tar plats inför ett kokande Hovet, där Djurgården ska visa att de klarar sig utan alla ungtuppar som lämnat. Där finns alltjämt otroliga klasslirare som Krüger, Klasen och Brodin, men DIF är helt klart försvagat jämfört med satsningen som inte bar hela vägen i fjol. Björklöven har å sin sida fått behålla många tunga namn. En av seriens bästa spadar i Voutilainen och superduon Pooley/Schilkey har fått sällskap av både Myles Powell och Nicolai Meyer, som bägge varit stora poängplockare på denna nivå tidigare. Kvaliteten hos besökarna är bestående och tvåan är först att plitas ned. Samtidigt är publikfaktorn extra påtaglig i premiären, vilket gör ettan till ett vettigt komplement.

8. Davos - Rapperswil 1

Davos letar efter en sjunde import men har ingen större stress. 6-1 mot SCL Tigers var en mycket dominant insats och om något var segersiffrorna i underkant. Stránsky firade sin nysignerade deal med att dominera tillsammans med Kristian Näkyvä. Rapperswil drabbades av ett rejält manfall mot Zug och stod för en riktig plattmatch (1-4). Utöver Djuse och Cervenka, som varit borta en längre tid, saknades även Jensen och Aebischer. Dessutom är Petr Cajka avstängd efter en huvudtackling. De många osäkra korten gör ettan till en lockande singel i den schweiziska skidorten.

108 rader

1. Brynäs - AIK 1x2
2. Mora - Södertälje X2
3. Nybro - Tingsryd 1
4. Västerås - Almtuna 1x2
5. Västervik - Kalmar 1
6. Karlskoga - Östersund 1x2
7. Djurgården - Björklöven 12
8. Davos - Rapperswil 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100