Speltips Powerplay » Onsdag 27/9

Powerplay 27/9 » Tips, Analys & Förslag

Onsdagens Powerplay går mestadels i HockeyAllsvenskans härliga tecken. AIK gör hemmapremiär mot Björklöven som därmed återvänder till Hovet. Bland övriga gottebitar sticker Brynäs resa till Västerås ut lite extra. Från SDHL hämtas ett möte där storsatsande Frölunda siktar på att knipa andra raka, och i DEL ställs lejon mot tigrar. Mycket nöje!

⏰ Spelstopp: 18:59


💰 Banken! - Frölunda

Något topplag såg Frölunda kanske inte ut som i premiären, men AIK har inget att sätta emot den spets som coach Erika Holst ställer på banan. Lagen bekantade sig med varandra redan i fjolårets kvalserie. Då med dubbla Götet-segrar som facit, och nu är värdinnorna dessutom kraftigt förstärkta. Bank är det rätta ordet!

💥 Knallen! - Nybro

Mora laddade på för fulla muggar mot SSK och frågan är om de förmår att ta sig upp på samma nivå när ett lurigt Nybro hälsar på. Vikings avfärdade TAIF komfortabelt och kan med Tommy Samuelssons erfarenhet bakom båsdörren bli en riktigt svår nöt att knäcka för masarna.


1. AIK - Björklöven 2

AIK fick lov att inviga den hockeyallsvenska säsongen och med säsongens kanske svåraste match på en gång. Borta mot Brynäs hängde svartgult med ganska bra, men precis som under försäsongen var passningsspelet stundom slarvigt och defensiven relativt blek. Anton Blomqvist i båset var inte tillfreds efter 2-5-torsken och hoppas på andra bullar inför supportrarna på Hovet. Lätt kommer det inte bli där heller. Björklöven fick en tung start mot Djurgården, krigade sig tillbaka med hjälp av Maxime Fortier, men skulle inte orka stå pall i slutminuterna (3-5). Nicolai Meyer levererade direkt och med kvaliteten som finns mellan Schilkey och Pooley ligger en bortaseger nära till hands. Tvåa!

2. Västervik - Djurgården X2

Västervik tog emot baissade Kalmar och stod för en ruskigt blek premiär. Alex Cierniks balja var det enda som gladde i 1-3-torsken och resultatet kan komma att visa sig mycket kostsamt när allting ska summeras i vår. Nye Alex Cotton klockade in på knappa 23 minuters istid och ser ut att vara en skicklig tvåvägsback och en balk mot vilken Nichlas Falk konstruerar bygget. Djurgården övertygade i premiären mot Björklöven, där det var rutinen hos Krüger och company som lyste igenom när allt stod på sin spets. Där finns en skön balans av finlir och fysik, men att tända till i Tjusthallen är knappast lika lätt som att göra det inför hemmafansen. Tvåan är trolig, men kan med fördel backas upp av ett rensarkryss.

3. Västerås - Brynäs 1X2

Det är svårt att hävda annat än att Västerås många importer fick träff i premiären mot Almtuna. Shane Gersich, Kyle Topping och Nick Hutchison noterades samtliga för poäng och såg pigga ut, men överglänstes av en inlånad junis. Hannes Hellberg, som tillhör Leksand, stod för 2+1 och lade grunden till en stabil 4-1-vinst. Brynäs såg lika trygga ut mot AIK, utan att för den sakens skulle vara överdrivet imponerande. Gissningsvis är Johan Larsson spelklar här, vilket naturligtvis är en enorm injektion. Med det sagt är det långt ifrån självklart att biffarna åker till ABB Arena och roffar åt sig samtliga pinnar. Täck upp hela vägen och håll en tumme för värdarna.

4. Mora - Nybro 1X2

Moras förstaperiod mot Södertälje var kanske den mest överlägsna i hela den första omgången. Det östes på något enormt och även om många viktiga pjäser, däribland coach Hedberg, försvunnit jämfört med i fjol har inget hänt med masarnas hockey-DNA. För målen i 5-3-viktorian stod bland annat Daniel Ljunggren, men frågan är om han och laget blir lite väl bekväma när det kommer nykomlingar på besök. Om Nybros kvaliteter är de i varje fall varnade. Efter en succéartad försäsong var första perioden mot Tingsryd lite avvaktande. Tommy Samuelsson gav lite nya direktiv i periodpausen och ut skrinnade Vikingarna med en väldans fart. 4-1-seger och vind i seglen inför denna inspirerande utmaning. Skrällvarning utfärdas och heltäckningsmattan rullas ut.

Nybro Vikings

Nybro inledde med tre poäng i premiären och är en potentiell skräll även i omgång två!

5. Kalmar - Almtuna X2

Kalmar har snackats ned som en klubb som kommer att få svårt att plocka poäng i HA, och var fast beslutna att tysta sina kritiker direkt. 3-1 mot ett förvisso svagt Västervik var en rättvis viktoria, där bland annat nytillkomne backen Theocharidis levererade poäng direkt. Almtuna är tveklöst ett snäpp upp i svårighetsgrad, trots att Uppsalagänget saknade udd mot Västerås. Att AIS tog vara på den enda chansen man fick i PP gladde säkerligen Robert Kimby. Mot ett klart trubbigare motstånd ska den gästande lagmaskinen ses med toppchans att ta säsongens första poäng. X2 ramar in detta väl.

6. BIK Karlskoga - Tingsryd 1X2

Dennis Halls tävlingsdebut i BIK Karlskogas tränarbås blev ingen klang- och jubelföreställning. Istället körde värmlänningarna fast i Östersunds kompakta defensiv (2-4). Theodor Pistek, som nätat flitigt under försäsongen, visade att han tänkte fortsätta med det även när det är skarpt läge, men i övrigt var insatsen inte mycket att hurra för. Spelarna i Tingsryd hade inte heller någon vidare bra dag på jobbet mot nykomlingarna Nybro. 1-4 var ett hårt slag mot ett nederlagstippat TAIF som föll tillbaka efter en lovande förstaperiod. Ettan streckas i hårdaste laget och är i behov av sällskap. Måla på efter storleken på lädret!

7. Frölunda - AIK 1

I SDHL har det också blivit dags för den andra omgången och fastän Frölunda är nykomlingar nämns de redan i toppstriden. Grottar man ned sig i truppen är det lätt att begripa. Karvinen och Olsson har fått sällskap av Emilia Vesa, som presenterade sig när FHC premiärslog SDE med 3-2 efter sudden. Det var långt ifrån någon klockren match, men nu är plåstret avrivet och nästa utmaning står för dörren. AIK stod handfallna när HV71 öste på och det var enkom tack vare nya keepern Cami Kronish och hennes fantomräddningar som Gnaget inte blev överkört målmässigt. 40 puckar stoppade Kronish den gången, det återstår att se hur många det blir här. Vad som är tämligen säkert är att hon släpper fler förbi sig än motparten Stephanie Neatby. Singlad etta att luta sig mot.

8. Frankfurt - Adler Mannheim 2

Joseph Cramarossa, som anförde Frankfurt till 4-2-segern mot Fischtown, var liksom hela laget desto tystare när Straubing stod på andra sidan. Siffrorna skrevs till 0-2 i en ganska sömnig tillställning överlag. Joe Cannata gjorde inte bort sig mellan stolparna då och kommer få slita om “Lejonen” ska få med sig något här. Adler Mannheim stoltserar med en betydligt starkare trupp och har ångat på i inledningen. Matthias Platcha producerar poäng på löpande band och framgångarna har kommit utan att exempelvis Tyler Gaudet rosat marknaden. Bortasegern är trolig och tvåan lämnas allena hela vägen upp till 50-strecket.

108 rader

1. AIK - Björklöven 2
2. Västervik - Djurgården x2
3. Västerås - Brynäs 1x2
4. Mora - Nybro 1x2
5. Kalmar - Almtuna x2
6. Karlskoga - Tingsryd 1x2
7. Frölunda - AIK 1
8. Frankfurt - Mannheim 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100