Speltips Powerplay » Tisdag 19/9

Powerplay 19/9 » Tips, Analys & Förslag

Schweiziska NLA dominerar agendan när det dukas upp till Powerplay för första gången denna vecka. Ambrì och Biel står på maximala sex pinnar medan Davos och Zug har det desto kämpigare tabellen. Det öppnar upp för några läckra drag eftersom lagens styrka speglas illa av de inledande resultaten. Slutklämmen hämtas sedermera från danska Metal Ligaen. Mot åtta rätt!

⏰ Spelstopp: 18:59

💰 Banken! - Zug

Det är kanske inte samma skrytbygge som vann titeln för ett par år sedan, men kvaliteten i truppen är inget att orda om. Jan Kovár lägger laget på ryggen om så krävs och ett tabell–lyft är att vänta i närtid. Blir vänstertecknet inte sjukligt överstreckat är det en stabil spik.

💥 Knallen! - Kloten

Bern har visat kvaliteter och var bättre än resultatet visade mot Rapperswil (2-5). Det motiverar inte den streckning som säkerligen landar kring 70 procent. Kloten får tillbaka Metsola som sista utpost och ska absolut inte räknas ut i PostFinance Arena.

1. Lausanne - Servette 2

Starten i Lausanne har inte varit någon dans på rosor för Antti Suomela. I slakten som till slut skrevs till 7-3 mot ett ihåligt SCL Tigers kom det första efterlängtade målet, men det ligger oerhört många ägg i finnens korg och leveransen måste tillta. De regerande mästarna Servette tog igen efter den chockartade premiärförlusten mot samma Tigers när de besegrade ZSC utan att det slog gnistor (2-1). Mayer var en gigant mellan stolparna och coach Cadieux kämpar febrilt med att ordna upp livet efter Omark och Tömmernes. Manninen och Lennström är sannerligen inga dåliga ersättare, även om den senare är ett frågetecken. Det spelar mindre roll, gästerna väger tyngre och under 50 procent spikas ettan.

2. Zug - Rapperswil 1

Zug var ruskigt trögstartade den gångna säsongen och detsamma ser ut att gälla nu. Med det sagt var det Lukas Bengtssons och Andreas Wingerlis nya arbetsgivare som förde matchen mot Biel, även om det inte räckte till någon pinne (1-2). Kapten Kovár har öppnat i ett ursinnigt poängtempo och får han lite uppbackning kommer trenden att vända. Rapperswils fina andrarond mot Bern räckte hela vägen in i kaklet. Siffrorna skrevs till 5-2 efter att burväktaren Nyffeler stått pall när anstormningen kom och Lakers satt två puckar i tom bur. Hemmafördelen avgör i Bossard Arena, där ettan lämnas allena.

3. Bern - Kloten 1X2

Att en stekhet Tristian Scherwey tagit plats bredvid klasslirare som Frk och Kahun har inledningsvis varit en succé för Bern. Det räckte visserligen inte mot Rapperswil (2-5), men Scherwey noterades för en ny påse och det är uppenbart att läget i klubben inte alls är så farligt som den usla försäsongen antydde. Kloten började klart bättre mot Ambrí och borde nog haft en större ledning än 1-0 efter den första perioden. Genomklappningen i den andra var jobbig att beskåda och här väntas förstaspaden Metsola vara tillbaka i kassen. Samspelet mellan Aaltonen, Ojamäki och unge Mischa Ramel flyter på och som tydlig underhund ska Gerry Flemings mannar inte räknas ut. Vänstervridna streck innebär heltäckt bricka.

4. Lugano - Ajoie 1X2

Den gamle Örebrospelaren Daniel Audette var den första import att kontrakteras till KHL efter krigsstarten. Han hade djupa fickor nog att köpa loss sig själv när han insåg att misstaget var gjort och efter halvdant år i Lausanne ska han hjälpa slagpåsen Ajoie att bli motståndskraftig. Audette själv behöver höja sig, för just nu är det andrafemman med Jonathan Hazen i spetsen som bidrar klart mest. Lugano vann skotten i mittperioden mot Fribourg med ruskiga 25-4. Bakom siffrorna ligger naturligt nog sju minuter i powerplay och där lades grunden för HCL:s vändning (5-2). Allt över 65 procent på ettan gör den ointressant som singeltecken och när det sannolikt drar i väg är det helgardering och skrälljobb som gäller.

5. Ambrì - Fribourg 1X2

Ambrì har flugit ur startblocken med 10-3 på två matcher och 5-1 senast mot Kloten. Förstafemman med Michael Spacek och Jacob Lilja har gått i bräschen och att där finns framträdande poängplockare förutom tjecken är en förutsättning för att de blåvita ska kunna lyfta från bottenträsket. Andreas Borgman övertygade med 1+1 för sitt Fribourg, som tog ledningen tidigt mot Lugano. Disciplinära besvär gäckade gästerna och Maximilian Streules huvudtackling med tillhörande matchstraff grusade drömmarna om att få med sig ett resultat (2-5). Streule sitter på botbänken när de svartvita hoppas kunna hitta tillbaka till en vinnande väg. Måla från vänster och så långt degen räcker.

6. ZSC Lions - EHC Biel 1

ZSC Lions är erkänt skickliga i hemmaborgen och hade inga problem med att avväpna Ajoie i densamma (7-3). Borta mot Servette stod Zürichlaget upp väl och kunde lika gärna gått därifrån med tre pinnar, men istället blev det noll (1-2). NHL-profilerna som plockats in i form av Denis Malgin och Derek Grant har redan visat enorm klass och gör laget till den kanske allra största guldfavoriten. Fjolårets silvermedaljörer Biel är inte långt efter. Storspel från andrakeepern Joren van Pottelberghe räckte för att med nöd och näppe ordna full pott mot Zug. Defensivt ser det oerhört bra ut, men i Swiss Life Arena får besökarna bekänna färg. Mysig etta!

7. SCL Tigers - Davos X2

SCL Tigers föll ur ramen fullständigt mot Lausanne och släppte till hela 50 skott mot det egna målet. Att beskylla den unge puckstopparen Stéphane Charlin för att släppa in sju puckar bli således helt skevt. Luca Boltshauser lär var tillbaka i Tiger-buren denna gång, men inte ens han kan göra sitt jobb med ett så undermåligt försvar. Davos gick oväntat nog på pumpen mot Ajoie och det ekar alltjämt tomt på poängkontot. Skadorna på Corvi och Egli är aber för coachen Josh Holden. Veteranerna har sjabblat bort poäng med individuella misstag och det krävs att slarvet slipas bort, för kvaliteten finns där. X2 gör jobbet.

8. Odense - Esbjerg 1X

Odense har fyra raka segrar i upptakten av Metal Ligaen och även om motståndet inte varit mycket att hänga i granen visar det på önskvärd stabilitet. Mot Rungsted (4-3) släppte Bulldogs enkom till 15 skott mot den egna buren och i vanlig ordning drog letten Skvorcovs ett tungt lass framåt. Esbjerg har likaså börjat lovande och hade inga problem med att avfärda Rödovre och deras obefintliga defensiv (6-2). NHL-meriterade Philip Larsen stod för 2+2 och var så överlägsen som han borde vara. Måla från vänster där värdet ser ut att landa.


108 rader

1. Lausanne - Servette 2
2. Zug - Rapperswil 1
3. Bern - Kloten 1x2
4. Lugano - Ajoie 1x2
5. Ambrì - Fribourg 1x2
6. ZSC Lions - EHC Biel 1
7. SCL Tigers - Davos x2
8. Odense - Esbjerg 1x

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100