Speltips Powerplay » Tisdag 20/9

Powerplay 20/9 » Tips, Analys & Förslag

Igår var det Schweiz, idag är det Finland. Det vankas full Liiga-omgång på onsdagens Powerplay. I hårda drag betyder det mindre finlir, men mer taktik och kamp. Rikard Grönborgs favorittippade Tappara har fått en smakstart och löper risk att bli en överstreckad favorit. Istället finns spikbuden bland annat i huvudstaden, och i det danska gästspelet. Haka på - och notera det tidiga spelstoppet!

⏰ Spelstopp: 17:29


💰 Banken! - Helsingfors IFK

En överkomlig uppgift väntar HIFK efter utmanande inledningsdubbel. Redan nu lovas mycket från backsidan där Lindbohm och Sund tillkommit från SHL inför säsongen. Det kommer bara bli bättre, och KooKoo har ingenting att hämta i Helsingfors Ishall.


💥 Knallen! - JYP Jyväskylä

Skarpskytten Gardiner sänkte Jukurit i förlängningen och gör att JYP kan hota även Liigas starkaste lag. Tappara har visat svaghetstecken under försäsongen ser ut att bli gravt överskattade. Detta blir ingen promenad i parken för de regerande mästarna.


1. JYP Jyväskylä - Tappara 1X2

Om Brynäsfloppen Veini Vehviläinen stundom var rastlös i premiären mot TPS, som ändå slutade i förlust, hade keepern desto mer att göra mot Jukurit. Han och tvåmålsskytten Reid Gardiner var isens giganter när Jukka Rautakorpis mannar segrade efter övertid (4-3). Tappara har bockat av två tuffa utmanare på hemmais i form av Pelicans (4-0) och HIFK (4-3). Importerna Halloran, Baptiste och Camper har fördelats på de tre första femmorna och fortsätter bidra med poäng i strid ström. Storstjärnan Anton Levtchi? Där har coach Grönborg tveklöst mer att få ut. Löjlig streckning i öst gör att heltäckningsmattan rullas ut.


2. Lukko Rauma - Ilves 1X2

Ett returmöte kommer till oss redan i vad som för dessa lag blir omgång fyra. Senast det begav sig var det Lukko i bortaskrud som drog det längsta strået i sudden. 4-3 var annars främst en produkt av ett effektivt PP och fortsatt leverans från förstalinan med Burke och Repo. Ilves studsade tillbaka genom att slå HPK med 6-3 inför storpublik. SHL-bekante Oula Palve stod där för två nya assist och snittar dubbla pinnar per match så långt. Tillsammans med kapten Eemeli Suomi leder han revanschjakten. I ett ruskigt ovisst möte inleds streckning från vänster, men alla tecken är att föredra.


3. HPK - Mikkelin Jukurit 1X2

HPK chockade Lukko i premiären men har därefter landat tungt. 1-5 mot TPS och 3-6 mot Ilves är resultat som får pannan att veckas på coach Lehtonen. Målvaktssidan är ett frågetecken, inte minst efter att Kings-draftade Markkanen varit ihålig. På plussidan står Danick Martels målskytte relativt ensamt. Inte heller Jukurit lär vara helnöjda efter övertidsförlusten mot JYP senast (3-4). Samtliga mål kom i numerärt överläge och i spelet fem-mot-fem finns lite att slipa på. Inled med tvåan och måla med så bred pensel det bara går.


4. KalPa - Lahti 12

KalPa vann skotten mot Ässät med 23-18 och förlorade matchen med 0-6. En minst sagt märklig händelseutveckling senast med andra ord. Det ändrar inte på faktumet att Juha Jatkola är den solklara ettan på målvaktsposten, men kanske kan det vara en god idé att testa Stefanos Lekkas här. Kapten Kiiskinens skada bidrar till lite osäkerhet. Kanske kan Pelikanerna från Lahtis kapitalisera på det. Föga förvånande finns fortsatt enorm klass i både Ryan Lasch och “Purre” Carlsson. Tillsammans med Lars Bryggman sköt de forna Frölundalirarna Kärpät i sank (4-1) och gör laget från skidorten till en outsider. Ettan först, tvåan sedan.


5. Helsingfors IFK - KooKoo 1

HIFK har gått två tighta fighter mot tippade topplag, med blandade resultat. 5-4 efter övertid mot Lukko ger åtminstone en positiv känsla inför denna kamp och som så många gånger var det dunderfloppen i Redhawks, Kristian Vesalainen, som var huvudrollsinnehavare. Assisterad av prestigeförvärvet Letherä hittade han rätt efter bara 15 sekunder i sudden och duon kan åstadkomma stora saker denna säsong. Kookoo kommer från en dubbeldust mot SaiPa som innehöll både segerjubel och ledsna miner. Snipern Linus Andersson har för ovanlighetens skull agerat framspelare, men i de bakre leden ser det inget vidare ut. Trolig hemmaviktoria.


6. SaiPa - Ässät 1X

SaiPa hoppas kunna resa sig efter att ha varit en slagpåse under den gångna säsongen. Med poäng i samtliga tre matcher och en seger senast mot KooKoo (5-3) har Ville Hämäläinens mannar gott om vind i seglet. Den omfattande renoveringen av truppen var en nödvändighet, inte minst upphottningen på målvaktssidan. Att Ässät gjorde slarvsylta av Kalpa var knappast ett resultat av en dominant laginsats. Istället var det Leevi Viitala som chockade alla och nästan tangerade fjolårets poängnotering i en och samma match. Den unge rightskytten stod för 3+2 i 6-0-viktorian. Dessvärre är det troligen tal om en engångsföreteelse. Värdemässigt läckra 1X blir lösningen.


7. Kärpät - TPS Åbo 1

Kärpät ska försöka komma tillbaka på rätt köl efter 1-4 mot Pelicans. Ett par kostsamma utvisningar i öppningsronden sabbade den eftermiddagen och stackars Niclas Westerholm i kassen lämnades åt sitt öde. Bättre disciplin och lite bättre fart under grillorna på den gamle Rögle-liraren Trevor Mingoia räcker långt. TPS Åbo toppar tabellen som ett av två obesegrade lag, men bör trots det placeras under lupp. Keepern Filip Lindberg var räddaren i nöden i en slätstruken insats mot Sport (3-2) och frånsett Petrus Palmus succé finns gott om skäl att betvivla besökarna. Tabelltittande tippare bidrar till att spikettan är magisk på alla sätt och vis.


8. Herlev - Sönderjyske 2

Precis som på tisdagens bång är det Metal Ligaen som stänger butiken. Herlev Eagles har i hård konkurrens haft den sämsta defensiven i seriens upptakt, med hela 26 insläppta på sina fem första. Andra konkurrenter kompenserar med en spetsig offensiv, det gör inte Eagles efter att såväl Cubars som Asperup lämnat skutan. Sönderjyske håller en klart högre nivå och anförs av Gabriel Desjardins, som för ett par år sedan värvades in till Västervik med höga förväntningar på sina axlar. Där höll han inte måttet, men hos de ljusblåa gästerna är han en publikfavorit. 1+1 levererades från hans sticka i den kontrollerade segern mot Frederikshavn och mer är att vänta här. Singeltvåa!


108 rader

1. JYP - Tappara 1x2
2. Lukko R - Ilves 1x2
3. HPK - Jukurit 1x2
4. KalPa - Lahti 12
5. HIFK - KooKoo 1
6. SaiPa - Ässät 1x
7. Kärpät - TPS Åbo 1
8. Herlev - Sönderjyske 2


I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100