Speltips: SK Gaming - FaZe Clan 10/12 "SK vinner årets match i CS:GO"
Speltips SK Gaming - FaZe Clan

SK vinner årets match i CS:GO

Äntligen är det dags. Världens två bästa lag möts. Världens två bästa spelare möts. Det är final i ESL Pro Leagues slutspel och SK Gaming tar sig an FaZe Clan.

I flera turneringar har det varit nära, men Virtus Pro slog ut FaZe i Epicenter och NiP slog ut SK i IEM Oakland. Aldrig har vi fått se dessa storlag dra svärd i en så pass viktig och stor match, och hela hösten har vi väntat på denna final. En bäst-av-fem mellan världens två mest talangfulla lag.

Vad är det då som gör denna match så häftig? Jo, SK har varit CS-världens bästa lag de senaste 1,5-2 åren och vunnit flera stora tävlingar. De har tre av världens absoluta stjärnor i “coldzera”, “fer” och “FalleN” och har en osannolik förmåga att prestera när det gäller.

Den nuvarande uppställningen hos FaZe blev till i slutet av sommaren, när man adderade stjärnorna “GuardiaN” och “olofmeister” till ett redan stjärnfyllt lag. Spelare för spelare är det inget lag som kan mäta sig med FaZe.

Världens två bästa spelare spelar i respektive lag. “coldzera” mot “NiKo”. Världens två bästa in-game-leader spelar i respektive lag. “FalleN” mot “karrigan”. Det blir inte större.

Att tippa denna match är svårt, och för att göra det måste vi analysera.

Vilka kartor kommer spelas?

Det är ganska självklart vilka kartor vi inte kommer att få se i morgon. Det ska mycket till om inte FaZe väljer bort Cobblestone och om inte SK väljer bort Nuke. Vad som blir intressant är ordningen på övriga. Min gissning är följande.

Inferno

Den kartan där FaZe har störst övertag gentemot SK kommer förmodligen att spelas antingen 1:a eller 3:a. Anledningen är att FaZe kommer vilja vara säkra på att få chansen att spela inferno och inte åka hem med 3-0 i baken utan att ha gett sig möjligheten till det.

Train

En ganska jämn karta, men med ett litet övertag till SK. De har bra statistik på Train, och har vunnit viktiga matcher där förr. FaZe har varit upp och ner, men kan stänga ner vilka som helst med sin CT-sida där rain dominerar till och från.

Mirage

En av två kartor som kommer vara avgörande. Båda lagen är bra på Mirage, speciellt “coldzera” och “fer” hos SK och “GuardiaN” och “rain” hos FaZe. Dessutom hade “NiKo” en riktigt bra Mirage i semifinalen mot Fnatic. Om vi leker med tanken att Inferno och Train har slutat 1-1 så måste nog FaZe tar hem Mirage, för på Cache kommer de få det svårt.

Cache

Förutom när man vände 3-12 mot Astralis har FaZe haft relativt svårt på Cache. Det är en karta som “GuardiaN” inte har spelat mycket under sin tid i NaVi och därmed har det varit svårt för dem att utnyttja hans skicklighet med AWPen. SK har, å andra sidan, spelat kartan i flera viktiga matcher. Så sent som för två veckor sedan vände man 0-9 i en avgörande match mot Astralis, vilket är en imponerande erfarenhet. Fördel SK på Cache.

Overpass

Om det går så långt som fem kartor kommer vi (gissningsvis) avsluta på Overpass. En karta som är otroligt stark för båda lagen. SK vann mot Misfits i semifinalen med 16-1 på just Overpass. FaZe har 85% vinstprocent med denna laguppställning. Ovisst alltså.

Så, vilka faktorer kommer att avgöra?

  • Skicklighet

Här har FaZe en liten edge, med det stjärnfyllda laget. Man har fyra riktigt världsstjärnor, att jämföra med SK som har tre.

  • In game leader

“karrigan” har aldrig vunnit mot “FalleN” i en bäst-av-tre eller bäst-av-fem. Och även om det är världens kanske två bästa IGLs som möts, så måste man säga att Fallen har det mentala övertaget.

  • Vana av situationen

SK spelar finaler hela tiden, och kärnan med “FalleN”, “coldzera”, “fer” och “TACO” har varit med länge. De två senaste vinsterna har även inkluderat “boltz”, som verkligen tillfört något till SK. Av de sju finaler man spelat i viktiga turneringar har man vunnit sex. Man är riktigt bra på att prestera i de avgörande lägena.

FaZe har också spelat en del finaler i höst, och vunnit de flesta. Bland annat vann man ESL One New York och ELEAGUE Premier. Dock har man inte samma clutch-förmåga som SK.

Speltips

Verkligen en final att se fram emot, och det kommer inte osannolikt gå till fem kartor. Gillar dock inte att spela på över 4,5 kartor till 2.50 hos Bet365, även om båda dessa lagen spelade fem kartor i deras respektive senaste final där det var möjligt. Det finns för många faktorer som spelar roll i ett sådant spel.

Mitt tips är att SK tar hem det. När det stormar och någon behöver kliva fram litar jag mer på “FalleN” än “karrigan”, mer på ”coldzera” än “NiKo”, och mer på SK:s lagspel än FaZe dito. Ser man till kartorna är det inget lag som har en direkt fördel. SK är favoriter att ta hem det, och rättmätigt så.

Jag spelar SK vinner till 1.84 hos Pinnacle. Allt över 1.80 tycker jag är spelvärt odds på SK.

Gilla rek om du håller med JLjunggren

Hur spelar ni? Dela gärna era tankar.

Fler aktuella speltips

SpelstoppTipsterMatch/EventSpelOddsResultat
15 nov.
18:00
Norge - Färöarna
EM-kval
Spel: Norge att vinna mot noll & u 4,5 mål i matchen
 
15 nov.
19:00
MoDo Hockey - Kristianstads IK
HockeyAllsvenskan
Spel: MoDo -1.5
 
15 nov.
19:30
Red Bull Munchen - Nurnberg
Spel: Munchen -1,5
 
15 nov.
20:45
Rumänien - Sverige
EM-kval
Spel: Över 2 mål (asian)
 
15 nov.
20:45
Rumänien - Sverige
EM-kval
Spel: X
 
16 nov.
18:00
Björklöven - AIK
HockeyAllsvenskan
Spel: Björklöven -1,5 (asian)
 
16 nov.
18:00
Slovenien - Lettland
EM-kval
Spel: Slovenien ö 2,5 mål
 
16 nov.
19:30
Straubing - Krefeld
Spel: Straubing vinst
 

Fler spelnyheter & kampanjer

Spikar och skrällar inför helgens Stryktipset (v.46)

EM-kval 14 november 2019

10 miljoner i jackpot denna lördag när Premier League har tagit paus. Istället serveras vi fem heta EM-kvalmatcher blandat med engelska lågdivisioner. Bettingstugans experter ... Läs mer

Boostat odds på Rumänien - Sverige

EM-kval 14 november 2019

På fredag ställs Sverige mot Rumänien och en EM-biljett står på spel. 888Sport ser till att boosta oddset på bägge lagen. Vinst delas ut i gratisspel! Läs mer

Inför Rumänien mot Sverige - Våra tipsters ger sin bild av matchen

EM-kval 13 november 2019

På fredag spelas en av de viktigare matcherna vi sett det svenska landslaget spela på bra länge. Rumänien står för motståndet och vid en vinst är Sverige klara för Em 2020. Det är ... Läs mer

Slutspel i Nations League - Så går Sverige vidare till EM 2020

EM-kval 12 november 2019

Skulle olyckan vara framme och Sverige missar topp-två i sin EM-kvalgrupp finns en livlina tack vare det nya formatet Nations League. Det kan vara knepigt att förstå hur systemet ... Läs mer

Spela 450 riskfritt på Rumänien Sverige

EM-kval 12 november 2019

Rumänien mot Sverige i en riktigt ödesmatch! Bäst att stilla nerverna med något bet i matchen. Betfair Exchange löser det genom att ge 450 kronor gratis att spela för när du ... Läs mer