Speltips Vinterspelen 2022 - Längdskidor herrstafett

Bild från Bildbyrån

Drömmarnas mästerskap

Efter ett brons på damernas stafett, ligger svenskhoppet nu på att herrarna ska kunna göra ett riktigt starkt lopp och kämpa om nya medaljer. Men det finns ett par lag före i storform, däribland Finland som haft ett sensationellt mästerskap. Plockar minst bronspoäng?


Ja, som vi sett under egentligen hela mästerskapet är det otroligt tuffa banor och även stor skillnad på form samt utrustning hos de olika lagen. Bland de sex favoriterna att ta hem denna sprint hittar vi i odds-ordning:


1. Ryssland: Alexey Chervotkin, Alexander Bolshunov, Denis Spitsov, Sergey Ustiugov

2. Norge: Emil Iversen, Paal Golberg, Hans Christer Holund, Johannes Hoesflot Klaebo

3. Finland: Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen, Joni Mäki

4. Frankrike: Richard Jouve, Hugo Lapalus, Clement Parisse, Maurice Manificat

5. Sverige: Oskar Svensson, William Poromaa, Jens Burman, Johan Häggström

6. Tyskland: Janosch Brügger, Friedrich Moch, Florian Notz, Lucas Boegl

Kollar vi på pappret, formmässigt och materialmässigt är det rätt favoriter att ta hem loppet. De ryska åkarna har varit urstarka, och gått fint i de tuffa, kalla förhållandena på hög höjd som Peking kastat mot dem. Chervotkin var femma på 15km klassiskt, Bolshunov vann skiathlonen och var tvåa på 15km.

Denis Spitsov är lätt i kroppen, en mycket bra skate-åkare och sylvass på höjd. Tvåa var han i Final Climb upp för Alpe Cermis, och tvåa på skiathlonen. Endast Bolshunov hade en bättre åktid på den fria delen. Avslutar gör den vasse sprintern Sergey Ustiugov, som också gjort det mycket bra på distans.

Norge har stora frågetecken på sin förstasträcka då Emil Iversen varit helt under isen denna säsongen, och var bland annat distanserad med över tre minuter på 15km klassiskt på höjden i Lenzerheide, i vad som blev en 59:e plats.

Paal Golberg kan mycket väl få gå ut en bra bit efter, men har varit i fin form med en femteplats på skiathlonen. Hans Christer Holund var stark på 15km klassiskt och kom fyra, precis som i skiathlonen medan Johannes Hoesflot Klæbo inte behöver någon närmare presentation.

Är Norge med in till en spurt blir det med hög sannolikhet guld.

Finland har haft otroligt material och form på sina åkare under mästerskapet. Det är första sträckan med Ristomatti Hakola som är akilleshälen. Men även om han kommer vara en bit efter när det blir byte, så skickar han ut suveräne Iivo Niskanen som bombade in ett överlägset guld på sin paraddisciplin 15km klassiskt.

Iivo lär vara klart snabbast på den andra sträckan följt av Bolshunov. På tredje sträckan har Perttu Hyvärinen hittat sitt livs form, och var nia på fristilsdelen av Skiathlonen och sjua på 15km klassiskt.

Avslutar gör sprintspecialisten Joni Mäki, som var fyra i sprinten. Frågan är om han håller över milen, det gjorde han inte på VM ifjol och Finland blev sexa.

Frankrike ställer upp med sprintspecialisten Richard Jouve på första sträckan, och frågan är också där om han orkar. Hugo Lapalus var sjua på 15km klassiskt och i fint slag, Clement Parisse tia på skiathlonen. Sedan avslutar veteranen Maurice Manificat som är väldigt vass i den fria stilen, speciellt på höjd.


För Sverige känns det tyvärr som det kommer bli svårt att slåss om medaljerna. Oskar Svensson kan få det tufft att hänga med på sin sträcka, men William Poromaa är i monsterform och kommer kunna plocka placeringar på den andra.

Jens Burman var "bara" 25:a i skiathlonen på den fria delen, och det är nog hög sannolikhet att Johan Häggström kommer få gå ut med en hel del att hämta upp. Inte optimalt för Johan Häggström som jag också ställer mig tveksam till om han orkar med en mycket tung mil.

Tyskland har fått ihop sitt bästa stafettlag på länge med mycket spännande namn och kan nog överraska i kampen om bronset, men de ädlare valörerna känns lite långt bort.

Ser vi till loppet kommer förmodligen Ryssland leda efter den första sträckan med en möjlig lucka till resten, och Norge rejält avhängda om inte Iversen står för en mirakulös formvändning. Niskanen kommer gå stentufft och knapra in det mesta om inte allt försprång till tredje sträckan.

Ryssland och Finland i topp och där ska Hyvärinen kunna hålla mycket bra mot fältet utöver möjligen Spitsov. Sedan är den stora frågan huruvida Joni Mäki kan stå emot en total genomklappning på spurtvarvet.

Norge kan inte räknas bort från pallen trots svag form på Iversen, men med formen på det finska laget känns det som de andra lagen ska vara en bit bakom inför sista sträckan. En pallplats för finnarna till detta höga odds är således mycket spelbart.

Fler aktuella speltips

SpelstoppTipsterMatch/EventSpelOddsSpelbolagResultat
6 dec.
03:00
Calgary Flames - Arizona Coyotes
NHL
Spel: Calgary Flames -1,5
 
6 dec.
16:00
Marocko - Spanien
Fotbolls VM 2022
Spel: Spanien över 5.5 hörnor
 
6 dec.
16:00
Marocko - Spanien
Fotbolls VM 2022
Spel: Spelbyggare: Spanien vinner, Spanien U13.5 fouls, Marocko Ö1.5 kort & Amallah över 1.5 fouls
 
6 dec.
20:00
Portugal - Schweiz
Fotbolls VM 2022
Spel: BLGM + över 6.5 hörnor
 
6 dec.
20:00
Portugal–Schweiz
Fotbolls VM 2022
Spel: Oavgjort halvtid – Portugal fulltid
 
6 dec.
20:45
Dagens Trippel 6/12
Spel: Trippel
 
9 dec.
16:00
Weimers VM-trippel
Fotbolls VM 2022
Spel: Trippel
 
18 dec.
22:00
Fotbolls VM 2022 - Argentina
Fotbolls VM 2022
Spel: Argentina vinner VM guld
 
24 dec.
11:00
Fotbolls VM 2022 - Serbien
Fotbolls VM 2022
Spel: Serbien åker ut i kvartsfinal
 
13 apr.
01:00
Vinnare av Pacific Division
NHL
Spel: Edmonton Oilers
 
6 maj
16:00
The Championship - Långtidsspel
Championship
Spel: Sunderland Top 12 finish
 
19 maj
20:00
Girona att åka ur La Liga 2022/2023
La Liga
Spel: Girona att åka ur
 
20 maj
20:00
Serie A - Långtidsspel
Serie A
Spel: Lecce ramlar ur Serie A
 
28 maj
16:00
Slår flest målgivande passningar i Premier League - Harry Kane
Premier League
Spel: Harry Kane slår flest målgivande passningar i Premier League - Ja
 
28 maj
16:00
Brentford att bli nedflyttade - Långtidsspel
Premier League
Spel: Brentford att bli nedflyttade - Ja
 
31 maj
16:00
Bundesliga - Skytteligavinnare
Bundesliga
Spel: Patrik Schick gör flest mål i Bundesliga - Ja
 

Fler spelnyheter & kampanjer

60x pengarna på Ronaldo ikväll? Upphöjt odds!

Fotbolls VM 2022 6 december 2022

TISDAG: Fotbolls-VM rullar idag vidare med de två sista åttondelsfinalerna. Då kommer Hajper med en fin kampanj där vi får 60x pengarna på att Ronaldo gör mål med huvudet och att ... Läs mer

Från 6 x till 25 x pengarna på Brasiliansk dubbel från Hajper!

Fotbolls VM 2022 5 december 2022

MÅNDAG: Brasilien tar emot Sydkorea i en färgsprakande match som ska ge oss ett till kvartsfinallag. Lagen kommer till denna match med olika erfaranheter. Brasilien åkte på sin ... Läs mer

Inför Brasilien - Sydkorea VM 2022

Fotbolls VM 2022 5 december 2022

Brasilien åkte på en chockartad förlust mot Kamerun senast. Men tog sig ändå vidare som gruppsegrare. För Sydkorea var det en riktigt urladdning mot Portugal. Dels vände man och ... Läs mer

Inför Japan - Kroatien VM 2022

Fotbolls VM 2022 5 december 2022

Japan tog sig vidare från den svåra Grupp E och slog därmed ut självaste Tyskland. Kroatien i sin tur gick stark i Grupp F och förlorade inte en match. Nu möts lagen här och i ... Läs mer

Betway boost: Upphöjt odds på Morata att göra mål!

Fotbolls VM 2022 4 december 2022

TISDAG: Spanien har charmat oss igen med stort bollinnehav och mycket mål. Totalt 9 mål blev det i gruppspelet varav Morata gjorde tre av dem. Detta som inhoppare. Nu är han ... Läs mer