• Hem
 • Intervjuer
 • Rikard Norling om Norrköping "Tappat oerhört skickliga tränare"
rikard Norling ifk norrköping
Intervju

Rikard Norling om Norrköping "Tappat oerhört skickliga tränare"

28 mars 2024

Bettingstugan har träffat Rikard Norling och haft en lång intervju om tiden i bland annat AIK, Malmö FF och Norrköping. Dessutom får vi höra hans syn på landslaget, på sin satsning inom media och förstås om FC Stockholms spännande framtid. I denna del får vi höra hur Rikard ser tillbaka på tiden i IFK Norrköping. Varför det inte blev som det var tänkt och hur han tror det kommer gå framöver.

Intervju Rikard Norling

FAKTA OM RIKARD NORLING
 • Namn: Rikard Norling
 • Ålder: 52 år
 • Smeknamn: Il Professore, Aristoteles, Norre-Borre
 • Nuvarande klubb: FC Stockholm
 • Klubbar som spelare: Brommapojkarna
 • Klubbar som tränare: IK Bele, Väsby, Sundsvall, AIK, Assyriska, Malmö FF, Brann, AIK, Norrköping, FC Stockholm
 • SM-guld: 2st (Malmö 2013 och AIK 2018)
 • Övriga meriter: Två ligasegrar med Väsby, vann Superettan med AIK, guld i supercupen med Malmö, två SM-guld som huvudtränare för Malmö och AIK, SM-guld som assisterande i AIK, kvalade in till Champions League som assisterande i AIK.


Bettingstugan har fått en exklusiv intervju med Rikard Norling där vi kommer in på tiden i AIK, i Malmö FF och om landslaget. I denna del kommer vi in på hans tid i IFK Norrköping.

Hur ser du tillbaka till tiden i IFK Norrköping?

- Jag trivdes jättebra. Den största fnurran var nog med klubbledningen. Det var ju lite speciellt. Peter Hunt var ju den som ville ha mig till Norrköping och han blev ju utrökt där. Jag blev nog en liten symbol för Peter Hunt, och där funkade det inte riktigt. Och det verkar ju vara temat här. Det var mitt fel 2008 med AIK, mitt fel med Malmö FF och att inte jag kunde vara mer följsam där och då och tog dumma konflikter. Men i Norrköping är inte känslan att jag behöver se mig själv i spegeln riktigt lika mycket.

Var tålamodet i Norrköping för dåligt från Klubbledningen?

- Kombinationen av att de som var i klubbledningen då, ordförande, vice ordförande och sportchef, var inte tillträckligt bra och de kände nog det, att jag kände så. Och den känslan jag förmedlade gjorde nog inte att de gillade mig heller.

Jag hade otroligt bra medarbetare, nu är alla borta

- Men spelarna var magiska och medarbetare. Bra människor och enorm kvalitet. Jag hade även otroligt bra medarbetare i Kim Hellberg, Nicko Egnell som fystränare, Anes Mravac och Vedran Vucicevic som båda nu är allsvenska tränare i Värnamo. Henrik Pekkala som var U-tränare då. Sanslöst skicklig jäkel rent fotbollsmässigt. 

Norling Mravac Vucicevic

Rikard Norling tillsammans med Anes Mravac och Vedran Vucicevic, nu i IFK Värnamo

Under tiden som Rikard tränade Norrköping försvann Kim Hellberg till IFK Värnamo (Nu huvudtränare i Hammarby) och även Anes Mravac och Vucicevic lämnade för Värnamo där Mravac är huvudtränare. Alla de som Rikard ger beröm till här i intervjun. 

- Jag hoppas nu att man inte tappar Henrik med. Men det är den stora vinsten. Att gå ner och snacka med dem på kansliet. Säkerhetsgänget med Fredrik Nilsson.. med flera. Det var otroligt bra personer.

Rikard ger även IFK Norrköpings supportar rejält med uppskattning.

- Supportrarna. Jag slutade att ta mig själv på så stort allvar. Att jag och allt ska vara så korrekt.  Man kan vinka, man kan släppa lös, våga glädjas, våga sjunga och våga le även om du inte är en sån som är så på en fest. Det kan man vara i Norrköping och det fick jag göra och kunde vara i Norrköping. Fansen var otroliga. Och det är synd att det inte blev tillräckliga resultat. Men mycket faller på att jag fortsatte med något som inte gav den effektivitet som vi kunde få. Så varför snackar jag om klubbledningen om det är resultaten som inte räcker till. Konstigt att de tyckte jag var en skitstövel liksom...

Norling med fansen i Norrköping

Rikard trivdes fantastiskt bra med fansen i IFK Norrköping

Det låter som tiden i Norrköping ändå var bra?

- Jag är oerhört stolt över att varit tränare i Norrköping, det var en jäkligt bra tid. Jag önskar det hade blivit bättre.

Resultaten var ändå inte katastof?

- Nej det var stundtals bra. Vi spelade också jäkligt bra fotboll. Om du ser på det Värnamo gör nu är ju ringar på vatten det vi gjorde i Norrköping med att använda markeringsspelet i pressen. Vi såg hur de körde över Djurgården i slutet på förra säsongen. Och sen Kims otroliga offensiv. Och sen Mravac som börjar växa ut i hur man sköter defensiven och börjar bli en mästare på att försvara. Det är ju något som vi började med tillsammans att jobba med i Norrköping och som de kan bygga vidare.

BB220509 LT108

Rikard jublar efter en seger mot Helsingborg 2022

Det blev heller inte bättre med Glenn Riddersholm?

- Glenn kan jag inte säga något om. Jag har inga begrepp av honom. Det är lätt att skapa en bild av det man läser och så, men det vill jag inte ge mig in på.

Jag är inte helt säker på att Andreas får det han behöver

Vad tror du nu om Andreas Alm, kommer det bli bra med honom i IFK Norrköping?

- Jag hoppas för Andreas att han får det han behöver. För det är mycket som är detsamma, och han är van med att jobba med Björn Wesström som är sylvass. Det han gjort i AIK och det han gör i Odense. Saker och ting är på plats. Samma sak i Häcken. Och det har Andreas blivit van med, att man delar upp ansvaret och att det som han inte tar i blir också jäkligt bra. Och det är jag inte säker på att det är i Norrköping. Det kan drabba Andreas, vilket jag inte hoppas. För han förtjänar en framgång. Han har jobbat hårt nu sedan cupguldet i Häcken och han hade även bra resultat i AIK. Jag hoppas verkligen det går bra och att han får stöttning av alla i klubben, för det behöver han.

Så spelar FC Stockholm i de inledande omgångarna av Division ett Norra
 • 30/3 - Örebro v FC Stockholm kl 13:00
 • 6/4 - FC Stockholm - Stocksund 13:00
 • 13/4 - FC Stockholm - Karlberg 13:00
 • 20/4 - IF Karlstad - FC Stockholm 16:00
 • 28/4 - FC Stockholm - Umeå 15:00

Fler spelnyheter & kampanjer

Tommy Salo inför finalen i HockeyAllsvenskan: "De går upp till SHL"

HockeyAllsvenskan 15 april 2024

ISHOCKEY. På onsdag drar det igång, kampen om SHL-kontraktet och där möts klassikerlagen i form av Brynäs IF och Djurgårdens IF. De tär mesta mästarna mot näst mesta mästarna, ett ... Läs mer

Bettingstugans Veckosummering (v.15)

Övrigt 15 april 2024

Ny vecka innebär nya möjligheter, men här och nu ska vi summera föregående vecka gällande tre speltips i fokus. Detta gör vi genom att kategorisera dem under rubrikerna "Veckans ... Läs mer

Drömfinal i HockeyAllsvenskan - här är oddsen inför finalen!

HockeyAllsvenskan 13 april 2024

ISHOCKEY. Brynäs och Djurgården har tagit sig hela vägen till final i HockeyAllsvenskan. Det innebär att en av dessa klassikerklubbar kommer husera i SHL nästa säsong, men frågan ... Läs mer

Helgkrönika v15 med Bosse - "Hela bollen ska ligga still"

13 april 2024

Bosse Petersson är tillbaka med helgens höjdpunkt - helgkrönikan! Denna gång med tankarna till presspel, dåtidens försvarare, speltips till Stryktipset och om det kanske inte ... Läs mer

Inför Västerås SK - Halmstads BK: Kan nykomlingen ta första poängen?

Allsvenskan 12 april 2024

FOTBOLL. Allsvenskan är framme vid omgång tre och under lördagen ska nykomlingen Västerås SK ta emot Halmstads BK hemma på Hitachi Energy Arena. Löser VSK säsongens första poäng ... Läs mer