• Hem
  • Victors EM-krönika med speltips #5
Fotbolls EM 2024 Victors Tips
Krönika

Victors EM-krönika med speltips #5

Fotbolls EM 2024 11 juni 2024

Nu är EM riktigt nära och nedräkningen fortsätter! Det är dags att syna grupp E när jag presenterar min femte krönika inför sommarens fotbollsfest med fokus på nya speltips. Här hittar vi Belgien, Ukraina, Slovakien och Rumänien. Nu kör vi!

Betta på fotbolls-EM

Svenska Spel Sport & Casino


Victors EM-krönika med speltips till grupp E

Belgien

Förbundskapten: Domenico Tedesco
Smeknamn: The Red Devils
Världsranking: 3
Tidigare EM-slutspel: 6

Spelar i Grupp E med Ukraina, Rumänien och Slovakien.

Trupp

Det har varit en öppen schism mellan förbundskaptenen Domenico Tedesco och Belgiens burväktare Thibaut Courtois. Real Madrids nybakade Champions League-mästare kommer inte till spel i EM, därmed är det skakigt i den rödsvartgula buren. Ingen av de tre målvakter som The Red Devils har med sig till Tyskland har gjort över tio landskamper inför sommarens samling. Backlinjen är också ett frågetecken med 37-taggaren Janne Vertonghen som ensam veteran i sammanhanget. Framåt finns däremot klass så det räcker och blir över med assistkungen Kevin De Bruyne och målmaskinen Romelu Lukaku.

Förväntningar

Med tanke på att Belgien hamnat i smidigt sällskap finns höga förväntningar på att gruppspelet ska bli en promenad i parken. Frågan är vad som händer med Domenico Tedescus trojka när de sätts på tuffare prov mot lag som dominerar bollinnehavet, kommer Janne Vertonghen och hans oerfarna omgivning stå pall längst bak då. Det har gått bättre för belgarna i världsmästerskapen än i den egna kontinentens turneringar. Både i Frankrike 2016 och i senaste EM 2021 tågade Kevin De Bruyne och hans kumpaner ut på kvartsfinalstadiet.

Speltips 1

Motivering & analys

Hade Belgien hamnat i en dödsgrupp hade man kunnat flagga rött och kanske fått spelvärde på ett klavertramp. Nu har The Red Devils en väldigt skön väg från start med en av de klenaste grupperna samt åttondel mot en grupptrea, kan exempelvis bli Skottland, Schweiz eller Ungern i första slutspelsrundan. Notera att det är viktigt att scanna hela utbudet eftersom spel med samma innebörd kan ge olika odds på olika marknader. Här har vi ett solklart fall av detta, på Belgiens lagmarknader får man 1,73 på att Belgien når kvartsfinal men på Topp 8 ger våffelvurmarna hela 1,90.

Speltips 2

Motivering & analys

Det finns två tämligen tydliga aspiranter till bästa spelartipset för belgarna. Att Romelu Lukaku infriar förväntningarna som lokförare med seger i den interna skytteligan kan man lita på. Nuvarande 1,85 på Big Rom är ett pressat pris. Då lockar det snäppet med att lira hovleverantören Kevin De Bruyne som intern assistkung till dubbeldegen. KDB är även en stark kandidat till att vinna hela turneringens assistliga till 13 gånger såsen. Manchester Citys flyfotade fältherre snittade över en halv målgivande passning per match i säsongens Premier League och har levererat åtta smörpass i tidigare mästerskap, vilket är överlägset bäst i Tedescos trupp.

Kevin de Bruyne EM 2024

Kevin de Bruyne är en viktig pjäs i Belgiens EM-trupp.

Slovakien

Förbundskapten: Francesco Calzona
Smeknamn: Falkarna
Världsranking: 48
Tidigare EM-slutspel: 2

Spelar i Grupp E med Belgien, Ukraina och Rumänien.

Trupp

Det går inte att komma runt det faktum att Slovakien befinner sig i en baksmälla. Truppen handlar mer om vem som inte är med än om vilka som inkluderas. Marek Hamsik, Slovakiens bästa spelare genom tiderna, har lagt tuppkammen på hyllan och lämnar ett hål som är omöjligt att fylla. Istället för någon stor stjärna består hockeynationen numera av ett jämnstarkt lag med fokus på de defensiva delarna. Milan Skriniar, till vardags i PSG, agerar härförare med kaptensbindeln runt armen på sin plats som mittback. Längst bak står Newcastles Martin Dúbravka som trygg sista utpost.

Förväntningar

Det är ingen som förväntar sig något av Slovakien, i synnerhet inte befolkningen i hockeymeckat. Att slovakerna har tagit till till EM är lika överraskande som tillfredsställande. Ödet har spelat Francesco Calzona i händerna, bortsett från överlägsna Portugal var kvalgruppen klart överkomlig och detsamma gäller i huvudturneringen även om de blårödvita väntas få det tufft mot samtliga opponenter. Nationens största förlust någonsin kom faktiskt mot Sverige i en landskamp 2017 när di blågule vann med 6-0.

Speltips 1

Motivering & analys

Sedan oddssläppet har balansen jämnat ut sig mellan de tre nationer som spås slåss om brödsmulorna bakom belgarna. Slovakien är fortsatt rankade som gruppens sämsta lag men betalar nu en bit över dubbeldegen som jumbo och då är det läge att skrida till verket. I senaste mästerskapet slutade slovakerna trea i fyrmannagruppen som vanns av Sverige, övriga nationer var Spanien samt Polen. Segern mot polackerna var inte välförtjänt, dessutom innehöll den vinsten både polskt självmål, polsk utvisning samt en tunga på vågen från Marek Hamsik.

Speltips 2

Motivering & analys

Den förmodade gruppjumbon bör kunna hävda sig någorlunda när det gäller att stå emot kombattanternas offensiva hot. De Bruyne och Lukaku lär luckra upp Milan Skriniar men mot ukrainare och rumäner väntar matchbilden bli blek. Framåt händer inte mycket för slovakerna som saknar någon naturlig målskytt. I senaste EM gjorde hockeynationen två mål, det ena var ett självmål från polacken Szczesny och det andra var tack vare pensionerade Hamsik. Róbert Bozenik deltog inte i föregående mästerskap. I kvalet till turneringen i Tyskland har Boavistas forward gjort ett mål på åtta framträdanden.

Robert Bozenik EM 2024 Slovakien

Róbert Bozenik firar mål i EM-kvalet, men i EM-slutspelet blir det tuffare!

Ukraina

Förbundskapten: Sergej Rebrov
Smeknamn: The Blue and Yellow
Världsranking: 22
Tidigare EM-slutspel: 3

Spelar i Grupp E med Belgien, Rumänien och Slovakien.

Trupp

Historiskt sett har Ukrainas trupper mestadels bestått av spelare med sin hemvist på blågul mark. Även Sergej Rebrovs bygge anno 2024 präglas av pjäser som till vardags huserar i de inhemska bjässarna Shakhtar Donetsk samt Dynamo Kiev, sex från den förstnämnda klubben och lika många från den senare adressen. Ukrainas bästa spelare härjar i några av kontinentens hetaste föreningar, som burväktaren Andriy Lunin i Real Madrid, kaptenen Oleksandr Zinchenko i Arsenal samt Mykhailo Mudryk i Chelsea.

Förväntningar

Det finns relativt höga förväntningar med tanke på att Ukraina sällan har haft bättre förutsättningar. För det första har de blågula östeuropéerna hamnat i en väldigt trevlig omgivning där de rankas som näst bästa laget i gruppen. För det andra har Sergej Rebrov många starka spelare att laborera med till skillnad från förr när allt kretsade kring Rebrov själv tillsammans med Andriy Shevchenko. Går inte Ukraina vidare till slutspel får mästerskapet ses som ett misslyckande. Väl i åttondelen kan det här laget rå på de flesta.

Speltips 1

Motivering & analys

Det är ett robust lag som finns till räven Rebrovs förfogande i sommar. Defensiven är solid med ett par backar från Premier League samt nybakade Champions League-mästaren Andriy Lunin som supertrygg sista utpost. På mittfältet huserar två stjärnor i form av kraftverket Zinchenko samt snidaren Mudryk. Längst fram finns stekhet Artem Dovbyk som har visat att han kan såra de allra bästa försvaren i världen. Bakom Belgien ska tveklöst Ukraina hållas som det bästa gänget i gruppen. Över dubbeldegen på en topp 2-placering är riktigt fint.

Speltips 2

Motivering & analys

För ett år sedan var det ingen ur den breda massan som hade koll på Artem Dovbyk. Om man inte följer ukrainska ligan, där pangade Dovbyk in 24 kassar för Dnipro1 under 2022/23. Den gångna säsongen har Girona varit den stora succén i La Liga och det är mycket tack vare speedkulan från öst, smått sensationellt noterades Dovbyk ånyo för 24 kassar säsongen 2023/24, i en av världens vassaste ligor. I landslagsdressen är anfallaren, som fyller 27 år mitt under EM, den självklara målspottaren och mot lag som Slovakien samt Rumänien lär han kunna fira stora triumfer.

Artem Dovbyk Ukraina EM 2024

Håll ögonen på Artem Dovbyk i EM 2024, här är en potentiell målskytt!

Rumänien

Förbundskapten: Edward Iordanescu
Smeknamn: The Tricolours
Världsranking: 46
Tidigare EM-slutspel: 5

Spelar i Grupp E med Belgien, Ukraina och Slovakien.

Trupp

Det är en oerhört spretig skara spelare som synas i den rumänska truppen nuförtiden. Två spelare har ståndaktiga klubbadresser, Atlético Madrid samt Tottenham Hotspur, men det låter bättre än vad det är. Varken Horatiu Moldovan eller Radu Dragusin har gjort några avtryck i La Liga respektive Premier League. Den mest namnkunniga spelaren i Edward Iordanescus trupp är Ianis Hagi, 25-åringen i Alavés är i huvudsak känd för att hans pappa Gheorghe är en legendar i världsfotbollen.

Förväntningar

Vladimir Raducioiu, Gheorghe Hagi och gubbarna som stred tappert mot Sverige i VM 1994 var en gyllene generation, den har inte fått några värdiga arvtagare. Ianis Hagi spåddes en lysande framtid efter sin framgångsrika tid i junioråldern men varken han eller kumpanen Puscas har blivit någon storspelare. Senaste gången rumänerna medverkade i ett Europamästerskap var i Frankrike 2016. Då slutade de blågulröda östeuropéerna sist i en genomsnittlig grupp, en pinne blev det och jumboplats bakom Albanien. Undviker Rumänien platsen som gruppjumbo i sommar har de löst kraven.

Speltips 1

Motivering & analys

Den lagdel som lotsade Rumänien till nationens sjätte europeiska mästerskap var försvaret. Förbundskaptenen Edward Iordanescu är en sann strateg som bygger sina lag bakifrån. Fem insläppta mål på tio kvalkamper är med beröm godkänt. Förvisso skall sägas att den forna stormakten hade en väldigt välkommen omgivning, i kvalgrupp I hade till och med Janne Anderssons gäng haft pangchans till avancemang. Schweiz var enda värdiga motståndaren och ostbagarna underpresterade kraftigt. Framåt finns inte mycket som skrämmer, det har visat sig i uppladdningen med 0-0 mot Bulgarien och 0-0 mot Liechtenstein.

Speltips 2

Motivering & analys

Det råder ingen tvekan om att det är större chans att Rumänien gör under 3,5 mål än att de övertrasserar den aktuella linan. Det finns som sagt inte särskilt mycket som skrämmer i den blårödgula kedjan. Nicolae Stanciu var en kanonvärvning på Football Manager 2010, han är inte en stor målskytt i verkligheten 2024. 31-åringen gjorde fyra mål i saudiarabiska ligan den gångna säsongen, innan dess blev det en balja i kinesiska ligan. Stanciu gick mållös förra gången Rumänien deltog i ett slutspel. I kvalet gjorde han tre mål på tio matcher, samtliga mot motståndare som inte var nära att nå EM.

Nicolae Stanciu Rumanien EM 2024

Går Nicolae Stanciu mållös ur EM 2024?

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

Sportbonus:

Spela på Sveriges största spelbolag!

Omsättningskrav: x bonussumma Lägsta odds: Bonuskod:

LÄS ÄVEN

Fotbolls EM 2024 Victors Tips

Victors EM-krönika med speltips #1

Fotbolls EM 2024 4 juni 2024

FOTBOLL. Europamästerskapet i Tyskland går nästan att ta på nu och det kryllar av speltips, idéer och tankar inför mästerskapet som snart ska invigas. Jag har sammanfattat en ... Läs mer

Fotbolls EM 2024 Victors Tips

Victors EM-krönika med speltips #2

Fotbolls EM 2024 5 juni 2024

Vi har kommit till grupp B och här hittar vi fyra nya nationer att följa i mästerskapet. Jag kommer här och nu fokusera på Spanien och Italien inledningsvis och först en ... Läs mer

Fotbolls EM 2024 Victors Tips

Victors EM-krönika med speltips #3

Fotbolls EM 2024 7 juni 2024

Det är fredag och vi har exakt en vecka kvar till EM, hur fantastiskt är inte det?! Idag fortsätter jag blicka fram mot vad som komma skall i Tyskland den här sommaren och nu är ... Läs mer

Fotbolls EM 2024 Victors Tips

Victors EM-krönika med speltips #4

Fotbolls EM 2024 9 juni 2024

Det är dags för nästa EM-krönika och idag fokuserar jag på grupp D. Här hittar vi Nederländerna, Frankrike, Österrike och Polen. Vilka tar steget vidare som gruppetta? Jag har en ... Läs mer