• Hem
  • Helgkrönika v46 med Bosse - "Hela bollen ska ligga still"
HELGKRONIKA BOSSE PETERSSON
Krönika

Bild från Bildbyrån

Helgkrönika v46 med Bosse - "Hela bollen ska ligga still"

EM-kval 17 november 2023

Det har återigen blivit dags för en ny krönika från Bosse Peterssons penna. Denna gång går tankarna till vart fotbollen är på väg, hur mycket teknik som fotbollen tål, hur försvarsspelet kanske kan göra en comeback och förstås bjuder Bosse på varningar till Stryktipset.

Älskade fotboll

Älskade fotboll

Jag spelade min första fotbollsmatch som 10-åring och är nu 77 och har levt hela mitt liv i fotbollens värld. Jag har gillat var eviga sekund. Hur känner jag idag kring utvecklingen som sker och har skett under lång tid?

Jag kan inte riktigt sortera känslorna längre!

Är kärleken där, eller är alla mörka krafter som syns mer och mer kring fotbollen på väg att stjäla min passion. Vart är du på väg, min kära?

"unga män som bara tänker på sig själva" skrev en av Kvällstidningarna efter herrarnas SM-final i Malmö. En rubrik värd att fundera kring!

BB231112 PA079

Svenska mästare

Grattis Hammarby IF och Malmö FF till SM guld i fotboll.

MFF-tränaren Henrik Rydström, som jag vid ett tillfälle i TV-studion, utnämnde till allsvenskans bäste mittfältare - UTAN BOLL! Det var en komplimang!

Guld som både spelare och tränare imponerar, och det var givet att Rydström skulle bli en av landets bästa tränare. En medfödd talang kring spelet fotboll och en naturlig förmåga att hantera media fanns tidigt på plats. En solklar förbundskapten för Sverige, när han är klar med sin klubbkarriär.

Odds på att Malmö vinner SM-Guld 2024

TV-bolagens roll

Läste i engelsk press att det nu blir ett försök med att sätta kameror på spelarna i matchen Aston Villa - Newcastle. TV-bolagen vill ge sina tittare ännu mer av närhet till spelet.

Vad blir nästa steg?

Mikrofoner och hörsnäckor? Kommer coacherna att kunna dirigera sina spelare som i ett TV-spel? Kommer mina kompisar Holmgren och Strömblad att ersättas av AI-röster?

920x920

Tekniken går framåt inom fotboll - men blir allt verkligen bättre?

Paf freespins schlager lasse holm

Dubblar värdet på Freespins » Spela SchlagerSlotten hos Paf

15 november 2023

Det är mellotider i Sverige nu när allt fler artister blir klara för hela sveriges populäraste musiktävling. Paf vill inte vara sämre utan höjer upp den exklusiva slotten ... Läs mer

Landslaget

Hur resonerar Janne inför sina sista landskamper? Visar han upp framtiden eller tackar av sina trotjänare. Mitt förslag är solklart: "ut med det gamla och in med den nya", FRAMTIDEN. Men Janne tänker nog mer på statistiken och att avsluta med två vinster. Framtiden får den nye ta hand om.

Oavsett Jannes val i dessa matcher så efter Estlandsmatchen, inför publikens jubel, hyllar vi dom alla. Spelare, gamla som unga, Janne och hans ledarstab, alla ska ha ett stort tack för det som varit, nu kommer nya tiden!

Måste våga satsa på de yngre

EN ung spelare, Hugo Larsson, är given i en startelva mot Estland (alternativt spelade han även mot Azerbajdzjan). I min värld är Hugo och Cajuste en framtidsduo på mittfältet. Barcelona tvekar aldrig, är du 16 eller 17 år och tillräckligt bra, poff in i laget! 17 årige Roony Bardghji avgjorde för FCK i Champions League och Southgate tvekar inte att ta med 18-årige Rico Lewis i engelska EM kval-truppen osv.osv
Ruggigt synd att Janne missade chansen att köra 17-årige Roony mot Azerbajdzjan och/eller mot Estland. Matchvinnartyper växer inte på träd!!

Janne andersson poangsnitt

Svenskt rekord

Ett svårslaget rekord eller bara början mot NFL tider? Fotbollsmatchen mellan Malmö FF och IF Elfsborg tog 3 timmar. Förutom allt annat är jag så trött på all behandlingstid för att ta hand om "skadade" spelare som sätter sig på planen. Hur djäkla svårt kan det vara att ta sig till sidlinjen och få behandling där och låta spelet fortsätta. Är smärtnivån sämre på dagens spelare än vad det var förr? Jag förstår att många spelare agerar taktiskt, skapar en timeout. MEN för mig: BORT! BORT! FORT! FORT! Men, hur gör vi med målvakterna som börjar bli dom största syndarna?

Försvarsspel gör come-back i svensk fotboll?


Efter fyra decenniers fokus på försvarsspel ändrade svensk fotboll fokus mot utveckling av anfallsspelet, och vi var många som jublade. Barcelona stilen fick fäste även hos oss. Den prioriteringen har gjorts de senaste 10-15 åren och det har gett svensk fotboll, på alla nivåer, ett bättre passningsspel, en bättre första touch, bättre teknik och mycket mer. Nästan så att målvaktens spel med fötterna har blivit viktigare än förmågan att rädda skott, ta ned inlägg etc

BB160603 BB713

Fotbollsmålvakt verkar vara ett utsatt jobb med tanke på hur många "skador" det blir under en match!

Men idag ser vi och kan analysera stora brister i hur dagens spelare agerar taktiskt i försvarsspel. Spelet fotboll handlar ju om två motsatser och ett bra lag måste hantera båda.

Är ni kvar i branschen ni som ägnade all tid i välden på att hitta det ultimata sättet att kollektivt försvara egna målet? Starka röster vill nu ha er tillbaka och jag håller med om att det finns jobb att göra. Utvecklingspendeln måste slå tillbaka i någon sorts 40-60 läge igen, och det offensiva spelet måste fortsatt prioriteras högst
Utgår ifrån att nya förbundskaptenen har mycket att säga i ämnet.

Stryket


Se upp! Julian Nagelsmann har fått en bra start som FK för Tyskland. Nu väntar en träningslandskamp mot EM klara Turkiet. Det finns ingen solklar vinnare när dessa nationer möts och prestigen är större än normalt.
Tyskland är självklart favorit på hemmaplan men jag helgarderar Stryket.

Motto

Japansk visdom

Om det inte är ditt, ta det inte
Om det inte är rätt, gör det imte

/Bosse Petersson som önskar er en bra helg och byt gärna hata mot älska.

Jag älskar att vinna!
Jag älskar mitt lag!

Om Bosse Petersson
Bosse Petersson

Bosse Petersson

Bosse Petersson har en lång karriär bakom sig inom fotbollen. Det började med att hans far, Ingvar Petersson, vann SM-guld för Djurgården 1955. Bosse själv hade Djurgården som moderklubb men spelade själv Allsvenskan i AIK. Som tränare blev Bosse väldigt lyckosam och representerade klubbar som AIK, Djurgården, Kalamata och PAS Gianna i Grekland och även Assyriska, Västerås, Enköping och Vasalund bland annat. Efter spelar och tränarkarriären har vi sett Bosse som expertkommentator i bland annat Viaplay där han hyllades för sina träffsäkra reflektioner från matcherna.

Numera är han stjärnexpert hos Bettingstugan och bjuder varje vecka på klockrena analyser från fotbollens alla hörn.

Bosse satte 13 rätt i debuten av Uppsnack Stryktipset, hör Bosse i senaste senaste sändningen där han exempelvis inte gillar hur Sverige tog sig an Azerbadjan.