Sommar OS 2020 Tokyo » Allt om Sommar-OS 2020
 • Hem
 • Sommarspelen 2020
Os 2020 Tokyo

Sommarspelen 2020

Sommarspelen 2020 spelas i Tokyo, Japan mellan den 24 juli 2020 - 9 augusti. Totalt kommer spelen 2020 innehålla 33 sporter med totalt 324 olika grenar. Nya sporter för 2020 är baseboll/softboll, karate, skateboard, klättring och surfing.

Sommarspelen 2020 Tokyo

Efter långa processer och många faser stod det till slut mellan tre olika städer att få arrangera sommarspelen 2020. Madrid, Istanbul och Tokyo. På IOK:s kongress i september 2013 kunde man tillslut bestämma sig för att Tokyo skulle bli arrangör för de olympiska spelen 2020.

 • Plats: Tokyo, Japan
 • Tid: 24 juli 2020 - 9 augusti 2020
 • Huvudarena: New National Stadium, Tokyo
 • Antal nationer: 207 (förväntade)
 • Antal grenar och sporter: 324 grenar i 33 sporter
 • Antal deltagande: 12 000+ (förväntade)
 • Klimat: 30’C dagstemperatur, 24’C nattemperatur


Det innebär att Tokyo har sju år på sig att förbereda sig för evenemanget och med allt som ska göras. Bland annat den helt nya olympiastadion som ska stå klar år 2020 i Tokyo. Totalt räknar Japan med att det kommer kosta runt 3 miljarder dollar för att stå som arrangör för spelen år 2020.

OS Tokyo

OS kommer till Japan

2020 - Anläggningar och arenor

Sommarspelen 2020 kommer att utföras på över 30 olika arenor, varav 11 arenor är nybyggda för de olympiska spelen. 28 av arenorna kommer ligga i närområdet till Tokyo och täcka de största sporterna. Arenan som det talas mest om och som kommer vara huvudarenan är New National Stadium, (Olympiastadion). Här kommer både öppning och avslutningsceremonin ske och även de största evenemangen som friidrott och fotbollsfinalerna kommer att spelas på den nya olympiastadion. Arenan tar 60 000 åskådare och är vid skrivande stund fortfarande under byggande process och förväntas stå klar år 2019. Nedanför listar vi några övriga arenor som man bör känna till.

 • Olympic Aquatics Center - Simning och simhopp. 18 000 åskådare.
 • Ariake Coliseum - Tennis. 20 000 åskådare.
 • Olympic Gymnastic Centre - Gymnastik. 12 000 åskådare.
 • Saitama Super Arena - Basket. 22 000 åskådare.
 • International Stadium Yokohama - Fotboll. 70 000 åskådare.
 • Saitama Arena - Fotboll. 69 000 åskådare.
Saitama Stadium

Saitama Stadium, en av fotbollsarenorna i OS

Sporter i Sommarspelen 2020

Totalt kommer spelen innehålla 33 sporter med totalt 324 olika grenar. Nya sporter för 2020 är baseboll/softboll, karate, skateboard, klättring och surfing. De olympiska spelen kommer alltså tillhandahålla världens alla stora sporter med deltagare från hela världen. Oavsett om du följer badminton eller endast sprintfinalen, är sommarspelen den ultimata tävlingen och det största man kan vinna för samtliga atleter.

Miraitowa är spelens maskot

Spelens maskot heter Miraitowa. Namnet är en sammansättning av de två japanska orden "Mirai" (framtid) och "towa" (evighet). Miraitowa har samma färg och mönster som finns i spelens logotyp. Maskotens personlighet är plockat från ett traditionellt japanskt ordspråk och betyder ungefär att ta lärdom från historien och utveckla nya kunskaper därifrån. Maskoten har en stark känsla för rättvisa och är väldigt atletisk. Den har en superkraft som innebär att den kan förflytta sig överallt i ett ögonblick.

Spela på Olympiska sommarspelen 2020

Eftersom det är världens största idrottsevenemang och världens näst största publiksport efter fotbolls VM vet spelbolagen att detta är ett ypperligt tillfälle att locka tills sig nya kunder. Spelbolagen kommer erbjuda mängder med erbjudanden, kampanjer och massor av odds för både nya och gamla kunder.

Det går att spela på samtliga grenar i OS

De olympiska spelen är förvisso ett underhållande evenemang, men man kan väl säga att vissa grenar är roligare än andra. Men genom att placera ett spel kan du skapa spänning i alla typer av sporter och grenar. Spelbolagen kommer nämligen erbjuda odds för samtliga grenar med många olika spelalternativ. Huvudsakligen är oddsen uppdelade i tre olika avdelningar, långtidsspel, korttidsspel och livespel.

Exempel på vanliga långtidsspel i sommarspelen

Vinnare av sommarspelen

Det vanligaste typen av långtidsspel är vem som blir guldmedaljör. Det kan handla om såväl lagsport som individuella sporter, men att lägga en slant på vem eller vilka som tar guldet är alltid populärt. Denna typ av spel placeras vanligtvis innan tävlingarna har startat och ofta erbjuds höga odds på dessa typer av spel, såklart beroende på vilken sport och gren. Att USA kommer ta guld i herrarnas basket ger inte lika högt odds som att en svensk ska vinna olympiskt guld i tennis, såklart.

Nation med flest guldmedaljer

Ett annat vanligt långtidsspel är att betta på vilken nation som tar flest guldmedaljer eller medaljer överhuvudtaget. Storfavoriten USA brukar alltid ha lägst odds, med all rätt med tanke på nationens överlägsenhet historiskt i medaljligan. Att spika USA brukar vara ett “säkert” spel samtidigt som det kan vara roligt att slänga in en mindre slant på en skrällnation. Kanske kan hemmanationen Japan överraska många under spelen 2020 och knipa flest medaljer?

USA är stora favoriter att vinna medaljligan

Head to Head - Flest medaljer

Head to Head som vanligtvis förkortas H2H brukar många ha uppfattningen om att vara ett väldigt roligt spelalternativ. Här kan du ställa två nationer mot varandra och spela på den nationen du tror tar flest guld eller flest medaljer totalt. Här kan du lättare hitta värde i spel till skillnad från att endast spela på vilken nation som tar flest totalt som exemplet ovan.

Att ställa nationer som t.ex. Sverige mot Norge och spela på vilket land som tar flest guld brukar vara oerhört uppskattad bland kunderna och något som vi rekommenderar som ett underhållande spel.

Korttidsspel

Förutom det stora utbudet av långtidsspel kommer självfallet utbudet vara minst lika stor för enskilda tävlingar. Spelbolagen kommer erbjuda odds på samtliga tävlingar med allt från vinnare av en fotbollsmatch till vem som vinner ett kvalheat i damernas höjdhopp. Dessa typer av spel är populära och spelas ofta precis innan en tävling ska starta och man gör sig redo i soffan och vill heja på en nation eller en atlet lite extra.

Matchspel

Matchspel som även inkluderar spel för enskilda tävlingar är något som är väldigt populärt och spelbolagen erbjuder mängder med odds för dessa typer av spel. Som vi nämnde ovan kan det handla om allt från en fäktningsmatch till en brottningsmatch. Du spelar på den du tror vinner en enskild tävling. Spelet placeras ofta precis innan att matchen eller tävlingen ska starta.

Specialspel

Förutom standardspelen som erbjuds inför varje tävling kommer det också finnas mängder med specialspel inför varje enskild tävling. Här kan du hitta roliga odds på många olika grenar och sporter. Nedanför listar vi några exempel på specialspel för korttidsspel.

 • Antal mål - Fotboll, Handboll etc.
 • Tider, över/under - Löpning, Simning etc.
 • Världsrekord, Ja/Nej - Tyngdlyftning, Friidrott etc.

Livebetta på spelen

Att livebetta på sport är oerhört populärt och livebetting under sommarspelen är inget undantag. Här kommer du få möjligheten att spela på nästan samtliga odds som finns innan start fast live vilket betyder att du kan spela på tävlingen samtidigt som den pågår. Möjligheten för livebetting passar alla typer av sporter och grenar. Genom att följa en tävling i direktsändning kan du få en bättre uppfattning om utfallet för tävlingen jämfört om du ska placera ett spel innan tävlingen har startat.

Populära spelmarknader inom livebetting:

 • Vinnare av tävling
 • Vem slutar sist på tävlingen
 • Nästa mål
 • Världsrekord, Ja/Nej
 • H2H , ställ två nationer/individer mot varandra och spela på den som du tror kommer prestera bäst.

För info om ytterligare spelmarknader rekommenderar vi att du besöker vår spelskola.

Om spelen

De olympiska spelen är idag det överlägset största idrottsevenemanget i hela världen. I spelen deltar världens främsta atleter i över 300 olika grenar. Olympiska spelen startades redan i antikens grekland för ca 2700 år sedan och efter en längre paus återupptogs spelen år 1896 i Aten. De olympiska spelen arrangeras nu var fjärde år och pågår under sommaren vilket passar oss svenskar perfekt under ledigheten.

Olympiska spelen är numera uppdelat i två olika arrangemang, vinterspelen och sommarspelen. Sommarspelen är och kommer alltid vara det största evenemanget och denna text kommer endast fokusera på det evenemanget.

OS 2020 på plats

Att uppleva spelen på plats är något alla bör ha på sin bucket list. Visst är det trevligt att följa spelen från soffan, men att åka och uppleva evenemanget på plats är något alldeles extra. Att åka till Tokyo 2020 är ingen omöjlighet även om det kan kännas långt borta. Biljetter kommer finnas för svenskar och säljs via SOK:s partner CoSport.

Biljettförsäljningen är uppdelat i två olika faser, en intressefas och en live sales-fas. Förutom att köpa enskilda biljetter kommer det finnas möjlighet att köpa paket med biljetter, boende och mat inkluderat. Viktigt är att vara ute i god tid då efterfrågan till de olympiska spelen är extremt stor.

FAQ sommarspelen 2020 Tokyo

När pågår spelen 2020?

24 juli 2020 - 9 augusti 2020.

Hur ser schemat ut för spelen 2020?

Schemat för sändningstider och tävlingstider är ännu inte färdigställt. Det vi vet är att sommarspelen 2020 kommer i princip att sändas dygnet runt. Tidsskillnaden mellan Tokyo och Sverige är 7 timmar, vilket innebär om en tävling sker på eftermiddagen i Tokyo kommer det att vara tidig morgon i Sverige.

Hur många nationer deltar 2020?

Hittills är över 12 000 atleter från 207 olika länder kvalificerade för spelen 2020. Det är den stora charmen med tävlingen är att deltagarna kommer från världens alla hörn och kvaliteten kan skilja oerhört mycket mellan de bästa och sämsta i de olika grenarna.

Var visas tävlingarna 2020?

Tidigare har SVT haft rättigheterna vilket gjort att alla haft möjlighet att se på spelen, även om produktionen och utbudet inte varit i toppklass. Nu har tv-bolaget Discovery köpt rättigheterna för hela europa för 12 miljarder kronor och sänder fram till spelen 2024. Sändningarna kommer vara uppdelade på Discoverys olika svenska kanaler som listas nedanför.

 • Kanal 5
 • Kanal 9
 • Kanal 11
 • Eurosport
 • Eurosport 2