Exklusiv intervju med Daniel Wessner
När vi når Daniel på telefon så sitter han i bilen på väg till Mora. Det är fredag eftermiddag och det innebär matchdag i HockeyAllsvenskan.
Han ska under fredagen resa drygt 233 kilometer (enkel resa) och en restid på cirka tre och en halv timme för att döma mötet mellan Mora IK - Västerås IK.
Daniel, du är hockeydomare på elitnivå i Sverige, hur länge har du hållit igång nu?
- Jag började direkt när jag slutade med hockeyn, berättar Daniel och fortsätter:
- Eller egentligen parallellt sista säsongen som jag spelade, så det är ju sex år sen nu. Jag har tre säsonger i HockeyAllsvenskan bakom mig, så med den här säsongen vi gått in i nu så gör jag fjärde säsongen på elitnivå.
Wessner på bild under en upptaktsträff inför HockeyAllsvenskan 2021/2022 i Stockholm.
Vad var det som fick dig att vilja bli hockeydomare på den här nivån?
- Det var faktiskt att jag träffade på två gamla domare i Skellefteå efter en match. Det var Mikael Nord och Sören Persson som jag sprang på i en hotellobby och där började vi snacka om yrket och det lät så jäkla skoj! Jag vill också vara kvar inom hockeyn, så det kändes som en kul grej och nu är vi igång, så på den vägen är det.
Har du någonsin ångrat ditt beslut?
- Nej, absolut inte! Jag har haft sjukt roligt den här tiden och kunde inte föreställa mig att det skulle vara så här roligt att döma hockeymatcher, så det ångrar jag verkligen inte.
"Så länge det hetsas på rätt ställe är det okej"
Just den hetsen som uppstår mot domare, både från fans, spelare och ledare är något som Daniel verkligen vill understryka ska ske i dess rätta former:
- Det är ingen skyddad verkstad vi domare sitter i. Vi får höra när vi har gjort misstag. Det är inget som slätas över om man tror det, utan har vi gjort något misstag och missat en utvisning eller agerat felaktigt, då får vi höra det och det är viktigt att folk känner till hur det fungerar.
"Heta spelare hör till spelet, men så länge det sker på rätt sätt så är det okej"
Jag antar att man får utstå en hel del under match, hur hanterar man det?
- Jag tycker det är lugnt så länge det sker på isen. Det kommer heta spelare och det hör till, men det rinner av dem också. Folk reagerar i stridens hetta och det är fullt normalt, men det här som är efteråt, att det händer grejer utanför isen och på andra håll än under en match, det gillar jag verkligen inte.
Linus Klasen i DIF i "samtal" med Wessner under en av finalmatcherna i HockeyAllsvenskan i fjol.
Har du någon favoritarena som du föredrar att döma i?
- Först och främst så vill jag poängtera att det är alltid roligt att komma till jobbet, både som spelare och domare måste jag säga. Som spelare tog man in atmosfären lite mer och nu som domare är man i sin egna lilla bubbla. Ska jag välja någon arena så är ju ett fullsatt Hovet speciellt. Även Rögles arena är något extra. Akustiken där är något utöver det vanliga.
Vad är det bästa med ditt yrke?
- Utmaningen, måste jag säga där, svarar Wessner snabbt och fortsätter:
- Man vill alltid göra en topprestation och att det är "fair" där ute på isen. Det är inget lag ska vinna en match på grund av oss domare.
"Vi har regelboken att rätta oss efter"
Hur ser en bra dag på jobbet ut?
- En bra dag på jobbet är att känna att man dömt rättvist. Jag menar, "felbeslut" blir det alltid och det kommer vi inte ifrån, men vi har ju regelboken att rätta oss efter. Med alla som tycker och tänker där ute så kommer vi alltid tycka olika om vissa beslut och situationer som uppstår, men så länge vi dömer rättvist känns det bra efter en match och den känslan, när man gjort en riktigt bra match som domare, den är riktigt skön!
Domare på bild från vänster till höger: Fredrik Bäckström, André Hiljanen, Daniel Wessner & Christian Billing prisades under final sex i kvalet till SHL mellan Björklöven - HV 71 i Umeå 2022.
Konstig fråga kanske, men är det svårt att göra en bra match som domare?
- Ja, det är riktigt, riktigt svårt att göra en bra match. Det går fort där ute och det händer mycket, men en sak jag vill slå fast är att vi har mycket skickliga och duktiga domare i Sverige och de som är på den här nivån, de gör det riktigt seriöst och professionellt och med allt det arbetet som läggs ner som inte syns eller hörs så mycket, det borde folk veta om...
Kan du utveckla det, alltså vad gör man utöver själva dömandet?
- Det är först och främst allt resande. Vi har långa resor och dem tar man ofta själv. Kör själv, reser själv... och efter match är det en hel del videoarbete där vi får gå igenom våra prestationer. Vi kollar vad man missat, vad som är bra och så vidare. Det får man gå igenom noggrant och på så sett snappa upp både bra och dåliga saker, avslutar Daniel.