Betfair Spelbörs

Backa spel hos Betfairs Spelbörs

I denna guide går vi igenom hur man backar ett spel - alltså att agera spelare i jakten på ett så bra odds som möjligt.

1 backa

💰 Att backa ett spel

Det finns alltid två sidor av varje bet man lägger; någon som vill ha ett odds eller någon som vill ge bort ett odds. I Betfairs spelbörs kan man agera på båda sidor.

Att backa spel handlar om att placera spel i likhet med hur man gör hos traditionella spelbolag. Skillnaden här är att vi spelar mot andra spelare och inte ett spelbolag, vilket därmed innebär att det finns olika storlekar på odds och hur mycket vi kan placera beroende på vad spelarna har lagt ut i matchen.

Enkelt och genialt

Att vi spelar mot andra spelare utefter vad de lagt ut för odds gör också att oddset kommer vara mer rörligt, alltså mer föränderligt vilket vi som spelar kan ha fördel av. Våra spel kommer även kunna bli matchade och omatchade vilket är en skillnad mot hur det traditionellt brukar vara. Likheterna är dock fler än skillnaderna och spelbörsens sätt att backa spel är enkelt när man väl testat några gånger.

✅ Matchade spel

När vi backar ett spel väljer man alltså det blåa fältet och sedan kan vi klicka i både summa och odds. I den blåa rutan står oddset och det maximala man kan placera. Men det finns oftast mycket fler odds och summor utlagda på det valet och det går att se för oss genom att man klickar på stapeln till vänster om lagen. Där får vi upp en ruta där vi kan se exakt vad för odds och summor som finns utlagda åt oss och hur mycket man kan placera på de olika alternativen.

Backa spel Betfair Spelbörs

Stapelmarkören går att klicka på. Då kan du se samtliga utlagda odds och summor i en match som går att backa!

Väljer vi ett odds och en summa som är tillgänglig kommer vårt backade spel att bli matchat. Det betyder att summan som vi vill lägga och oddset vi vill ha finns utlagt av någon annan spelare. Detta kan liknas vid en aktie där någon vill sälja ett visst antal aktier till ett visst pris som är intressant för oss. Spelet blir således matchat och hamnar under dina spel.

Exempel:

 1. Starta din Betfair spelbörs-app på din enhet (mobil, padda, etc) eller gå till spelbörsen i din webbläsare. Hitta en match och ett spel du vill lägga i den matchen.
 2. Eftersom vi vill lägga ett spel som blir matchat kan vi skippa att gå in och kolla exakt vilka odds och summor som finns utlagda för att istället koncentrera oss på den blå rutan under backa. Där står det högsta oddset vi kan få och summan vi kan lägga på det spelet.
 3. Klicka på den blå rutan och skriv i hur mycket du vill placera. Klicka sen på "placera spel".
 4. Klart! Spelet kommer bli matchat och du kommer sitta med det oddset som var det högst utlagda.

  ⚠️ Omatchade spel

  Det går även att backa ett odds och en summa som inte någon spelare lagt ut ännu. Då kommer ditt spel att delvis eller helt bli omatchat beroende på hur det ser ut bland de som lagt ut spel. Ditt spel kommer dock ligga synligt för alla andra spelare och vill någon sälja det oddset till dig för den summan kommer ditt spel att bli matchat. Blir det spel aldrig matchat kommer du få tillbaka dina pengar. 

  Det går även att få ett spel delvis matchat, då kommer en del av ditt spel ha hittat en matchning medan resten ligger synligt för folk att lägga ut åt dig.

  Exempel:

  1. Starta din Betfair spelbörs-app på din enhet (mobil, padda, etc) eller gå till spelbörsen i din webbläsare. Hitta en match och ett spel du vill lägga i den matchen.
  2. I det blå fältet under backa eller om du klickar på staplarna till vänster om lagen ser du det högsta oddset som någon vill "sälja" just nu.
  3. Klicka på den blå rutan och skriv i hur mycket du vill placera men höj sedan oddset till det du skulle vilja ha. Observera att ju högre odds du vill ha desto svårare kommer det bli att få det matchat. Klicka sen på "Placera spel".
  4. Klart! Spelet kommer bli omatchat i väntan på att någon spelare väljer att "sälja" det oddset till dig. Håll koll på dina spel där det kommer hamna om det blir matchat. Blir spelet inte matchat innan spelstart får du pengarna tillbaka.
   Betfair Exchange Spelbörsen
   Bettingstugans expert om matchade och omatchade spel
   Jonas Weimer

   Jonas Weimer

   Matchade och omatchade spel kan man likna vid aktiemarknaden där man kanske bara vill köpa en aktie om priset på den går ner. Det är alltså upp till säljaren eller köparen att acceptera ett, i dennes ögon, lite sämre pris. Visst är det smidigt att bara jobba med matchade spel men det finns en risk att man missar lite vinster på detta sätt då man hela tiden bara accepterar den köpande eller säljande spelarens villkor. Sätt dina egna villkor ibland och låt den andra göra ett lite sämre drag.

   FAQ - Backa spel

   💰 Vad innebär det att backa ett spel i Betfairs spelbörs?

   Betfair Exchange - spelbörsen använder termen backa som egentligen skulle kunna kallas för att placera ett spel. Det är helt enkelt att lägga ett odds som spelbolaget som i det här fallet representeras av andra spelare har lagt ut för oss att placera.

   🤷‍♂️ Vad händer om vi vill lägga en större summa än vad som går att backa?

   Väljer vi att backa ett spel med en större summa än vad som finns utlagt hos Betfairs spelbös kommer ditt spel bli delvis matchat. Den summa som fanns som max kommer bli matchat och resterande summa kommer ligga väntades i hopp om att någon vill ge dig det oddset. Gör ingen det kommer din insats komma tillbaka till ditt konto när spelstopp sker.

   ✅ Vad är ett matchat spel?

   Ett matchat spel hos Betfair Exchange (spelbörsen) betyder att du har lagt ett spel som en annan spelare lagt ut. Din summa är mindre eller lika stor som det som finns utlagt på det spelet och hela summan blir matchad och hamnar under dina spel.

   ⚠️ Vad är ett omatchat spel när man backar?

   Ett omatchat spel hos Betfairs spelbörs betyder att du vill ha ett odds på ditt backade spel som inte finns utlagt ännu. Det ligger väntades i hopp om att nån vill lägga ut det och således "sälja" det till dig.