Sverige Fotbolls EM 2021 » Fakta om svenska landslaget i EM
Fotbolls EM 2021

Sverige - EM 2021

Följ det svenska landslaget i Fotbolls-EM 2021 på Bettingstugan. Vi ger er all nödvändig information inför och under EM 2021.

Sverige Grupp E - Fotbolls EM 2021

LagSMVOLMSP
SpanienSpanien000000
SverigeSverige000000
PolenPolen000000
SlovakienSlovakien000000

📅 Spelschema för Sverige i EM 2021

 • 14 juni kl 21:00 : Spanien - Sverige
 • 18 juni kl 15:00: Sverige - Slovakien
 • 23 juni kl 18:00: Sverige - Polen

🇸🇪 Sveriges startelva Fotbolls-EM 2021 (Trolig elva)

Konkurrenssituationen i det svenska landslaget i EM 2021 är stor, och det kommer inte vara helt enkelt för Janne Andersson att ta ut en startelva. Detta är dock angelägna problem och något som är till Sveriges fördel. Vi på Bettingstugan har valt ut en elva som vi tror startar mot Spanien.

 • Formation: 4-4-2
 • Målvakt: Olsen
 • Försvarare: Lustig- Lindelöf - Jansson - Augustinsson
 • Mittfältare: Claesson - Ekdal - Olsson - Forsberg
 • Anfallare: Berg - Kulusevski
Sverige startelva 2020
Startelva Sverige i EM 2021 - Analys

Redaktionen

 1. Robin Olsen
  - Ohotad etta. Spelade kontinuerligt i Cagliari förra säsongen vilket belönades med en flytt till Everton. Robin Olsen gör det bra i landslaget och då ingen annan svensk riktigt imponerar mellan stolparna just nu bör Olsen vara ohotad.
 2. Mikael Lustig
  - Är den Janne Andersson helst spelar till höger i backlinjen. Har konkurrens med spelare som Johansson, Krafth och även Sebastian Larsson. Mycket ska dock gå fel för Lustig innan han sätts på bänken.
 3. Ludvig Augustinsson
  - Har varit given till vänster. Har haft en skadefylld period men är nu tillbaka i spel. Kommer med största säkerhet gå före Bengtsson, Olsson och Hult till vänster i backlinjen.
 4. Victor Nilsson Lindelöf
  - Nyckelspelare i det svenska landslaget. Får mycket speltid i United och gör ofta bra landskamper. Har ett annat steg och teknik än sina konkurrenter på positionen. Kan göra en del misstag men spelat upp sig betydligt senaste året. Sverige är i stort behov av en skadefri, fokuserad och motiverad Lindelöf. Ohotad.
 5. Pontus Jansson
  - Mittbacken är tongivande i Championship och topplaget Brentford. Han har dock stått för ett par skakiga prestationer i landslaget under Nations League och är definitivt inte självklar. Spelare som Marcus Danielsson, Filip Helander och även Andreas Granqvist kan komma att kliva in.
 6. Victor Claesson
  - Sveriges viktigaste spelare enligt Bettingstugan innan han ådrog sig en korsbandsskada 2019. Claesson har dock gjort en suverän resa tillbaka från sin skada och ser nu att starta till höger på mittfältet. Hos denna spelare får vi ett hårt jobb i båda riktningarna kombinerat med en genombrottskraft i det offensiva spelet.
 7. Albin Ekdal
  - Ett ankare på det svenska innermittfältet. Spelar med ett lugn och en bra arbetsmoral som Janne värdesätter. Växt enormt senaste säsongerna och är även given i klubblaget Sampdoria. Given.
 8. Kristoffer Olsson
  - Om Ekdal är säker är det lite mer konkurrens om den andra innermittfältsplatsen. Mot sämre lag har Janne Andersson valt Olsson och mot bättre motstånd så har han valt Sebastian Larsson. Olsson har dock tagit enorma kliv senaste säsongen och är helt underbar att se när han transporterar boll. Har en förmåga att smidigt ta sig fram och trä in bollar till sina medspelare. En framtida storspelare för Sverige och vi tror han har cementerat sin plats i elvan under hösten 2020.
 9. Emil Forsberg
  - Fortsätter göra mycket bra i både Leipzig och landslaget även om man har stora krav på vår trollgubbe till vänster. Trots allt en av våra mest lysande stjärnor och har ingen konkursens på sin position. Precis som Berg har han lidit av dåligt självförtroende i landslaget men har en fin formkurva uppåt. Det finns inga tvivel om att Forsberg kommer spela från start i sommaren europamästerskap.
 10. Marcus Berg
  - Berg är kvar som striker i det svenska landslaget men han är verkligen inte utan konkurrens. Alexander Isak gör mycket mål och har gjort bra landskamper. Det gäller nog att Berg fortsätter leverera bra och inte drar på sig några skador. Har haft det tufft med målskyttet i landslaget men gör ofta mycket bra i spelet. Fick dock självförtroende med några mål under hösten och Berg finns med största sannolikhet med från start i sommar.
 11. Dejan Kulusevski
  - Just nu förstavalet som länkspelare mellan mittfält och anfall. Flyter fram på planen och har en teknik som vi inte ofta ser i Svenska landslaget. Kulusevski går en riktigt fin framtid till mötes. Kommer förhoppningsvis växa ännu mer innan EM 2021 och kanske är han den Janne Andersson håller högst av våra offensiva spelare. Finns dock en risk att Kulusevski spelar till höger på mittfältet och att Quaison eller Isak spelar på denna position, alternativt även Claesson.
EM-kval Kristoffer Olsson

Kristoffer Olsson är en framtida världsstjärna enligt Bettingstugan

Nyheter om Sveriges inför EM 2021

Sverige trupp EM 2021 odds

Sveriges EM-trupp 2021 - Enligt oddsen!

EM 2021 20 november 2019

Sverige är klara för Fotbolls-EM 2021 och Janne Andersson har en tuff utmaning att välja rätt trupp för Fotbolls EM 2021. 37 olika spelare användes under kvalspelet och det ska nu ... Läs mer

💸 Spela på att Sverige vinner Fotbolls-EM 2021

⭐Sveriges tre största stjärnor

Victor Nilsson Lindelöf

Blandar och ger lite grann i Premier League, men Victor Nilsson Lindelöf startar ändå vecka ut och vecka in i Manchester United. I landslaget tar ”Vigge” sällan ett felsteg. Oerhört följsam och duktig på att läsa spelet, och en värdefull och lugn uppspelsfot. Försvarsgeneralen i Sveriges backlinje.

Lindelof EM 2021 Sverige Startelva

Startspelare i Man Utd och vital i Sveriges backlinje.

Emil Forsberg

Det har varit en fröjd att se Emil Forsberg under 2020. Den kreative mittfältaren har hittat tillbaka till formen som han hade säsongen 2016/2017 då han gjorde hela 19 assists i Bundesliga. Forsberg är nyckeln till det svenska offensiva spelet och samtidigt ett vapen till våra fasta situationer. 

Forsberg

Emil Forsberg är en av Sveriges främsta spelare i det offensiva spelet.

Dejan Kulusevski

Det har gått snabbt för Dejan Kulusevski som på mindre än ett år skrivit kontrakt med Juventus och tagit en plats i Sveriges startelva. Potentialen är enorm och bli inte förvånade om Dejan Kulusevski blir Sveriges främsta spelare i EM 2021.

Kulusevski EM Sverige

Dejan Kulusevski spelar till vardags tillsammans med Cristiano Ronaldo

💰Sveriges tre största talanger

1. Alexander Isak (Real Sociedad)

Har inte riktigt lyckats lägga beslag på en startplats i Real Sociedad, men den forne AIK- och Borussia Dortmund-anfallaren är fortsatt en spelare som Sverige hoppas oerhört mycket på. Isak har allt för att bli Sveriges ledande anfallare för ett decennium framöver.

Alexander Isak EM 2021 Skytteliga Sverige Startelva

Alexander Isak är idag vår största talang i Sverige

2. Dejan Kulusevski, 19 (Juventus)

Dejan Kulusevski gör succé i Serie A. Den offensiva mittfältaren har imponerat på många och bland annat Juventus som värvade talangen inför denna säsong. Men det är inte bara större klubbar som imponeras av supertalangen utan även Janne Andersson som spelat Dejan frekvent på sistone. 

En spännande vår lär vänta
Kulusevski Sverige Startelva EM

Kulusevski kan få sitt stora internationella genombrott i EM

3. Jordan Larsson, 22 (Spartak Mosvka)

Jordan Larsson är en spelare som funnits med länge i diskussionerna och som haft en utvecklingskurva som gått både upp och ner. Nu pekar mycket uppåt för Henrik Larssons son efter en fin period i Ryssland. 

Hur länge kan Janne Andersson hålla Jordan utanför truppen?

Spelar på topp tillsammans i Spartak Moskva och gör det bra. Nackdelen för Jordan är den tuffa konkurrensen som finns på anfallspositionernas där vi väl får se Isak, Berg och Quasion som givna. Men sen är det lite mer öppet. En fin vår kan göra att Jordan kniper en plats i truppen till EM 2021.

Sveriges trupp till Fotbolls-EM 2021

Kollektivet var stjärnan som tog Sverige hela vägen till kvartsfinal i VM i Ryssland för två år sedan och det fortsätter att vara organisationen och arbetskapaciteten som ska ta det här svenska laget framåt i sommar. Utöver att vara taktiskt slipade, där varenda spelare vet precis vad som förväntas, har Sverige adderat lite spets under de två åren som förflutit sedan VM 2018. 

Kristoffer Olsson har gjort det bra i Ryssland och tagit ytterligare kliv i sin spelarutveckling, vilket gjort att han lagt beslag på den centrala mittfältspositionen bredvid självskrivne Albin Ekdal. Med Ekdal och Olsson har Sverige inte bara taktisk disciplin, utan även två spelare med väldigt fina passningsfötter vilket ger Sverige ännu en dimension i det offensiva spelet. 

Sverige Janne Andersson EM 2021

Janne Andersson har lyckats få det svenska landslaget att spela som ett lag!

Backlinjen är mer eller mindre intakt med Victor Nilsson Lindelöf, Mikael Lustig och – troligtvis – Pontus Jansson framför Robin Olsen. Pierre Bengtsson har också gjort det oväntat bra i Ludwig Augustinssons frånvaro till vänster i backlinjen.

superspännande ynglingen Dejan Kulusevski

Offensivt har Sverige dessutom betydligt fler alternativ. Ifrågasatte Marcus Berg är oerhört viktig för Sverige med sina targetegenskaper och sitt försvarsspel och lär starta. Kulusevski, vårt nya stjärnskott, är favorit att starta bredvid även om Alexander Isak, Quaison, Claesson och Sebastian Andersson utmanar bakom. Emil Forsberg är Sveriges offensiva stjärnnamn och är given till vänster. Det lär även Viktor Claesson vara om han hittar tillbaka i samma form som innan skadan. Därutöver finns trygge Sebastian Larsson. Det känns som den mest intressanta mästerskapstruppen ett svenskt landslag kan ståta med på väldigt länge.

Sveriges trupp inför den senaste landslagssamlingen:

Redaktionen

Sveriges trupp till Fotbolls-EM 2021 kommer tas ut av förbundskapten Janne Andersson i maj 2021. Det mesta talar för att vi inte kommer få se för många förändringar från truppen som tog Sverige till EM 2021.

Sveriges trupp inför den senaste landslagssamlingen:

Målvakter:

 • Robin Olsen, Everton
 • Kristoffer Nordfeldt, Genclerbirligi
 • Karl-Johan Johnsson, Köpenhamn

Försvarare:

 • Pierre Bengtsson, Köpenhamn
 • Marcus Danielson, Dalian Professional
 • Emil Krafth, Newcastle
 • Martin Olsson, Helsingborgs IF
 • Filip Helander, Rangers
 • Mikael Lustig, AIK
 • Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United
 • Pontus Jansson, Brentford

Mittfält/Forwards:

 • Sebastian Andersson, FC Köln
 • Marcus Berg, Krasnodar
 • Albin Ekdal, Sampdoria
 • Emil Forsberg, RB Leipzig
 • Jordan Larsson, Spartak Moskva
 • Alexander Isak, Real Sociedad
 • Sebastian Larsson, AIK
 • Dejan Kulusevski, Juventus
 • Kristoffer Olsson, Krasnodar
 • Robin Quaison, Mainz
 • Ken Sema, Watford
 • Mattias Svanberg, Bologna
 • Jens Cajuste, Midtjylland
 • Gustav Svensson, Seattle Sounders

* Konkurrensen till att vara en del till Sveriges EM-trupp är stor. Speciellt med tanke på att flera viktiga spelare saknades i den senaste landslagssamlingen pga. skada. Inte minst Ludwig Augustinsson.

EM-kval - Grupp F

LAGMATCHERPOÄNG
Spanien 🇪🇸1026
Sverige 🇸🇪
1021
Norge 🇳🇴
1017
Rumänien 🇷🇴
1014
Färöarna 🇫🇴103
Malta 🇲🇹
103


Resultat i EM-kvalet - Grupp F

Söndag 8/9

 • Rumänien v Malta = 1-0
 • Spanien v Färöarna = 4-0
 • Sverige v Norge = 0-0

Lördag 12/10

 • Färöarna v Rumänien = 0-3
 • Norge v Spanien = 1-1
 • Malta v Sverige = 0-4

Tisdag 15/10

 • Sverige v Spanien = 1-1
 • Rumänien v Norge = 1-1
 • Färöarna v Malta = 1-0

Fredag 15/11

 • Spanien v Malta = 7-0
 • Rumänien v Sverige = 0-2
 • Norge v Färöarna = 4-0

Måndag 18/11

 • Sverige v Färöarna = 3-0
 • Spanien v Rumänien = 5-0
 • Malta v Norge = 1-2

Så gick Sverige till EM 2021

Så lät det innan gruppspelet drog igång

Sverige stod inför en tupp uppfigt att nå EM 2021 när man placerades i samma grupp som stornationen Spanien. Förstaplatsen skulle bli enormt svår. Det skulle istället bli en kamp om andraplatsen där många trodde Sverige skulle få kämpa mot både Norge och Rumänien för att knipa andra och sista EM-pltsen. Slagpåsarna Färöarna och Malta hade i spekulationerna inför gruppspelet ingen chans i denna grupp.

"Det är en svår grupp, men vi gillar utmaningar"

Janne Andersson när motståndet stod klart

Sverige EM kval EM 2021 TV tider odds

Fansen firar EM-biljetten

Nations League Sverige EM 2021

Det svenska landslaget vann sin grupp i Nations League

Nations League - Sverige

Sverige började kvalspelet med att besegra en av de största konkurrenterna, Rumänien, med 2-1 på Friends arena. Robin Quaison gjorde 1-0 och Victor Claesson satte tätt efter 2-0 innan halvtidsvilan. En start som vittnade om att Sverige blir att räkna med i detta kval.

Sverige fortsatte sedan med en 3-3 match mot Norge på bortaplan. En galen match där Norge hade 2-0 och såg ut att gå mot segern när Sverige vände till 2-2 i andra halvlek. Det som borde varit det svenska segermålet kom i 91a minuten när Quaison nickade in 3-2. Men i matchens sista spark satte Norge 3-3. En riktigt kalldusch som kunde stört vilket lag som helst men inte detta svenska lag som samlade kraft efter denna match.

Malta och Färöarna städades undan

Efter den galna matchen mot Norge fick Sverige lite andrum med 3-0 mot Malta innan man åkte på gruppens första förlust när Spanien vann med 3-0 på Bernabeu. Raset började med att Sebastian Larsson råkade täcka med handen och orsakade en straff.

Den tar på armen, utan tvekan. Jag kan inte gnälla över att det blir straff

Sebastian Larsson till Sportbladet efter matchen mot Spanien.

Isak gör entré

Tuff match på Färöarna väntades men det blev ingen spänning. Underbarnet Alexander Isak fick chansen från start och gjorde både 1-0 och 2-0 innan första kvarten var spelad. Matchen slutade tillslut 4-0 efter att Lindelöf och Quasion gjort varit mål.

Det är nästan exemplariskt hur vi genomför matchen

Janne Andersson till TV4 efter 4-0 mot Färöarna borta

Nu började det bli riktigt spännande i gruppen där både Rumänien, Sverige och Norge positionerat sig för att knipa andraplatsen. Och nu väntade matcher mot Norge, Spanien och Rumänien. 

Sverige nöjda med kryss mot Norge

Mot Norge spelar vi återigen oavgjort efter att Norge tagit ledningen. Efter 1-1 av Forsberg spelar Sverige av matchen, nöjda med X och pole position medan Norge nu är illa ute. 

Poäng mot Spanien var annars bonus i oktober och inför matchen mot Rumänien hade Sverige ett gyllene läge att gå till EM. Vinst eller oavgjort så var EM klart. Även vid förlust fanns det en bra livlina. Den livlinan behövdes dock inte. Sverige gick in och visade att de var värda biljetten till sommarens stora evenemang genom att besegra Rumänien med 2-0. Det var aldrig riktigt spännande då Sverige gjorde en jättefin första halvlek och spelade sedan av matchen utan att det blev riktigt farligt.

Nations League 2020

Tack vare Sveriges fina prestationer i den första turneringen av Nations League kvalificerade man sig till den högsta gruppspelet - Liga A. Där ställdes man mot svåraste tänkbara motstånd. Frankrike, Kroatien och Portugal gjorde spelade mot Sverige i dubbla omgångar och det vi kan konstatera från detta gruppspel är att det i alla fall var en läropeng.

Det svenska landslaget stod emot bra i flera utav matcherna men slutade tillsist i botten av Grupp C i Nations League Liga A. Positivt även att spelare som Kulusevski, Danielsson och Claesson fick speltid. Dessa tre herrar är nu alla aktuella för en startplats i EM 2021. 

Sveriges EM-kvaltrupp

Målvakter

 • Robin Olsen (Roma)
 • Kristoffer Nordfeldt (Swansea)
 • Karl-Johan Johnsson (Guingamp)

Backar

 • Ludvig Augustinsson (Werder Bremen)
 • Andreas Granqvist (Helsingborg)
 • Filip Helander (Bologna)
 • Niklas Hult (AEK Athen)
 • Emil Krafth (Amiens SC)
 • Per Karlsson (AIK)
 • Mikael Lustig (Celtic)
 • Alexander Milosevic (Nottingham Forest)
 • Victor Nilsson Lindelöf (Manchester United)
 • Martin Olsson (Swansea)
 • Pontus Jansson (Leeds)

Mittfältare

 • Emil Forsberg (Leipzig)
 • Albin Ekdal (Sampdoria)
 • Sebastian Larsson (AIK)
 • Kristoffer Olsson (Krasnodar)
 • Victor Claesson (Krasnodar)
 • Jimmy Durmaz (Toulouse)
 • Oscar Hiljemark (Genoa)
 • Gustav Svensson (Seattle)
 • Jokob Johansson (Rennes)
 • Marcus Rhoden (Crotone)

Anfall

 • Marcus Berg (Al ain)
 • Robin Quasion (Mainz)
 • Alexander Isak (Real Sociedad)
 • John Guidetti (Alavez)
 • Sebastian Andersson (Union Berlin)
 • Isak Kiese Thelin (Leverkusen)

Förbundskapten: Janne Andersson

Janne Andersson Sverige Fotbolls-EM 2021 Grupp E

Förbundskapten Janne Andersson har en uppsjö spelare att välja på när Sverige ska EM

Sveriges i Fotbolls-VM 2018

Under sommaren 2018 stod det svenska landslaget för en otrolig prestation i Fotbolls-VM. 

Ta del av information kring Sveriges senaste mästerskap.

Vanliga frågor om Sverige inför Fotbolls-EM 2021

📅 När spelar Sverige sin första match i EM 2021?

Sverige möter Spanien i den första gruppspelsmatchen i EM 2021. Matchen spelas klockan 21:00 måndag 14:e juni.

Se samtliga TV-tider för Fotbolls-EM 2021

🇸🇪 Vilka spelare är med i Sveriges landslag i Fotbolls-EM 2021?

Sveriges trupp till Fotbolls-EM 2021 tas ut av Janne Andersson i maj 2021. Vi ger er dock oddsen på vilka spelare i Sverige som förväntas bli uttagna till Fotbolls-EM 2021.

Odds för Sveriges trupp i EM 2021

⚽️ Vilka lag är i Sveriges grupp i EM 2021?

Sverige lottades i Grupp E tillsammans med Spanien, Polen och Slovakien.

Läs mer om Grupp E

🤔 Hur kvalificerade sig Sverige till Fotbolls-EM 2021?

Sveriges herrlandslag i fotboll stod för ett riktigt starkt EM-kval där man slutade tvåa, vinnare av gruppen var Spanien.

Se samtliga resultat från Sveriges gruppspel i EM-kvalet

🏆 Vad är oddset på att Sverige vinner EM-guld?

Sverige står för tillfället i 91x pengarna på att vinna EM-guld.

Läs samtliga odds för EM 2021

✈️ I vilka länder kommer Sverige spela Fotbolls-EM 2021?

Det svenska landslaget kommer att spela i Spanien och i Irland.

Ta del av fullständigt spelschema för Fotbolls-EM 2021